Almatúltermelés: mentőövet dobna a kormány a termelőknek

Almatúltermelés: mentőövet dobna a kormány a termelőknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Földművelésügyi Minisztérium kormány-előterjesztést készít az almatermesztők megsegítésére, a rekordtermés és az orosz embargó együttes hatása miatt a mélybe zuhant a gyümölcs ára - írja a Magyar Nemzet szombati számában.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a lappal közölte, hogy folyamatban van annak a kormányrendeletnek az előkészítése, amely tartalmazni fogja, milyen formában léphet közbe a tárca az almaterjesztők megvédése érdekében. Hozzátette: a gazdálkodók számíthatnak a kormányra, az uniós keretek között nyújtható segítség módozatain szakértők dolgoznak.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az idén nemcsak Magyarországon, hanem az egész régióban rekord almatermésre lehet számítani, a piaci gondokat súlyosbítja a Moszkva által meghirdetett embargó, például a lengyel gazdák másfél millió tonna almát nem tudnak kiszállítani. 

Magyarországon ebben az évben 780-800 ezer tonna almatermés várható, ennek 70 százaléka ipari, a többi étkezési minőségű lesz, jelenleg a termelők csak veszteséggel tudják értékesíteni az árujukat - írja a Magyar Nemzet.

©