A Lukoil kivonul Venezuelából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajipari cég eladja az ugyancsak orosz Rosznyeftynek egy hatalmas venezuelai olajmező feltárása céljából létrehozott konzorciumban lévő részesedését.

A PDVSA venezuelai állami olajtársaság még 2009-ben orosz cégekkel, köztük a Rosznyefty és a Gazprom Nyefty vállalatokkal alkotott konzorciumot a Junin 6 olajmező feltárására. Akkori várakozások szerint a mintegy 30 milliárd dollár értékű beruházás révén 53 milliárd hordó kőolajat lehet majd kibányászni az Orinoco folyó térségében található olajövezetben.

A konzorciumban Venezuelának többségi, 60 százalékos a részesedése, a fennmaradó hányad az orosz cégek között oszlik meg. A Junin 6 2012-ben kezdett termelni.

A Kommerszant című orosz gazdasági napilap pénteken közölt értesülése szerint a Lukoil-részesedés értéke a konzorciumban 150 millió dollár körüli, az ügylet lezárása novemberben várható.

Venezuela a dél-amerikai térség legnagyobb olajtermelője, a világ 11. legnagyobb olajexportőre, az olajszektor a helyi gazdaság vezető ágazata.