Matolcsyék felügyeleti biztosokat küldtek Töröcskei bankjára

Matolcsyék felügyeleti biztosokat küldtek Töröcskei bankjára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A jegybank felügyeleti biztosokat küldött a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó Széchenyi Bankhoz, amelynek szabálytalan működéséről már augusztusban beszámoltunk. Ötmillió forintnál többet nem vehetnek ki a bankból az ügyfelek, és hitelt sem helyezhet ki a bank.

Felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-hez, és korlátozásokat léptetett életbe a hitelintézetnél a Magyar Nemzeti Bank, az ideiglenes intézkedések keddtől a hitelintézet jegybanki vizsgálatának lezárultáig maradnak érvényben.

Az MNB közleménye szerint a jegybank ideiglenes intézkedését a hitelintézet tőkehelyzete, a jogszerű működés szavatolásának szükségessége, és az intézmény működése kapcsán az érdekeltek – elsősorban a betétesek, illetve a hitelezők, tulajdonosok – halaszthatatlan védelme indokolta.

A felügyeleti biztosok kedden átvették a hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

A jegybank ügyfelenként 5 millió forintban korlátozta a hitelintézet által az ideiglenes intézkedés időtartalma alatt kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális összegét. Ezen összeghatáron belül – ha igénylik – nemcsak a lakossági, hanem az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez. Az MNB ugyanakkor megtiltotta a banknak hitel és pénzkölcsön nyújtását, kezesség és bankgarancia vállalását, illetve egyéb bankári kötelezettségek végzését.

Az MNB augusztusban közölte, hogy átfogó vizsgálatot kezdett a banknál, ezt azzal kapcsolatban közölték, hogy a hvg.hu megírta, hogy a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó pénzintézet közel kilenc hónapja úgy működik, hogy a jogszabályokban előírt tőkekövetelménynek nem felel meg. A bank részvényeseinek május végi közgyűlése kétlépcsős tőkeemelésre kötelezte a többségi, 51 százalékos tulajdonost, a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt.-t. (A T&T Töröcskeié és feleségéé.) Az első részletet, csaknem 3,5 milliárd forintot június végéig, a másodikat, bő 6 milliárdot július végéig kellett volna betenni, de a T&T egy fillért sem tett addig be.

Töröcskei István
©