Idén 3,4-os GDP-növekedést lát a Takarékbank

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A TakarékBank elemzői szerint az idén 3,4 százalékkal, jövőre 2,8 százalékkal bővül a GDP - mondta Suppan Gergely, a bank szenior elemzője a pénzintézet szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az elemző azt mondja, decemberben az előző évi rezsicsökkentés kifutó hatása miatt várhatóan felfelé ugrana a tizenkét havi inflációs mutató, de az üzemanyagárak markáns csökkenése miatt mégis negatív tartományban maradhat a fogyasztói árindex, így éves szinten mínusz 0,1 százalékos infláció várható. Az energiahordozók árának alakulásában rejlő kockázatok miatt 2015-ben 1,4 százalékos éves pénzromlási ütemre lehet számítani - mondta. 

A jegybank 3 százalékos céljának közelébe legkorábban 2016 végén kerülhet az infláció, ekkor az éves átlagos inflációs ráta 2,7 százalékra emelkedhet - fűzte hozzá Suppan Gergely. A bank szenior elemzője kiemelte: a következő két évben várhatóan a belső kereslet lesz a hazai gazdasági növekedés motorja. A bővülés továbbra is a növekvő reáljövedelmeknek, valamint a javuló munkaerő-piaci folyamatoknak lesz köszönhető. 

Suppán szerint 2015-ben, részben a lakossági devizahitelek rendezése következtében, emelkedik a háztartások fogyasztása. A beruházások dinamikája viszont valamelyest lassulhat, hiszen az utóbbi időben tapasztalt, kiugróan magas növekedésben komoly szerepe volt az alacsony bázisadatoknak, az uniós források koncentrált felhasználásának, valamint a jegybank növekedési hitelprogramja (nhp) keretében kedvező kondícióval rendelkezésre álló forrásoknak is. A jövő évtől az uniós források felhasználása kiegyenlítettebb lesz, és bár az nhp népszerű maradhat, a már magasabb bázisok miatt ez valamivel visszafogottabb növekedést tesz majd lehetővé. 

Az elemző a GDP alakulásáról elmondta: az idei harmadik negyedévi 3,2 százalékos éves növekedési ütemet a negyedik negyedévben várhatóan még 3 százalékos ütemű bővülés követheti, így a Takarékbank elemzőinek számításai szerint 2014-ben összességében 3,4 százalékos ütemben gyarapodhat a magyar gazdaság. Jövőre a beruházási dinamika lelassul, de a lakossági fogyasztás várhatóan megugrik, így éves szinten 2,8 százalékos növekedés lehetséges. 2016-ban pedig a növekedést támogató lényeges egyedi hatások hiányában a GDP bővülése 2,5 százalékot érhet el - mutatott rá Suppan Gergely. 

Tovább folytatódik az ország külső egyensúlyi helyzetének javulása Suppán szerint, így az elmúlt évhez hasonlóan a külső finanszírozási képesség a GDP 8 százaléka közelében alakulhat. Az energiaárak esése következtében a jövő évben a folyó fizetési mérleg aktívuma a GDP 5 százaléka felé nőhet. A Takarékbank elemzője szerint a makrogazdaság javulásának hatásai még hosszú ideig nem fog tükröződni forint árfolyamában.  A nagy hitelminősítők idén még érdemben nem javítottak Magyarország adósbesorolásán, de az előre jelzett folyamatok alapján legkésőbb 2015 második felében indokolttá válik az ország felminősítése.  

Az elemző szerint jövőre átlagban 308-309 forint körüli árfolyammal lehet számolni az euróval szemben. Ha a prognosztizált növekedés elérésével sikerül a piacok számára világossá tenni, hogy a gondoltnál lényegesebben nagyobb tartalék van a magyar gazdasági növekedésben, akkor 2016-ban ez megmutatkozhat a forint nominális erősödésében is- mondta Suppan Gergely. Suppan Gergely kiemelte: nagyon kedvező lesz az államháztartás kiadásaira nézve, hogy a bank elemzőinek számításai szerint a kamatkiadásokban a következő időszakban évi 150 milliárd forintos megtakarítás várható.