Megválasztották a legjobb hazai alapkezelőket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az év alapkezelője díjat az Aegon Alapkezelő, az év portfólió-menedzsere elismerést Móricz Dániel, az év feltörekvő piaci portfólió-menedzsere díjat pedig Boér Levente kapta a Privátbankár Klasszis 2015 díjátadó gáláján.

Március 5-én ünnepélyes gála keretében osztották ki a Privátbankár Klasszis 2015 díjakat, amelyek a hazai alapkezelői szakma legjobb teljesítményeit ismerik el.

Az Év Alapkezelője 2015 a szakma és a közönség szavazatai alapján az Aegon Alapkezelő lett, az Év Portfóliómenedzsere 2015 címet Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő menedzsere kapta, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2015 díjat, a Dorsum Zrt. különdíját pedig Boér Levente, az OTP Alapkezelő szakembere vihette haza.

A Budapesti Értéktőzsde különdíját, az Év Legjobb Hazai Részvénybefektető Alapja címet az Aegon Közép-Európai Részvény Alap nyerte el. Ennél az értékelésnél pontrendszert használtak, amelynél azért is járt pont, ha valaki sok magyar részvényt tartott, és azért is, ha a részvényportfóliójának összértéke jelentősen emelkedett az adott évben.

A Privátbankár.hu második éve osztotta ki az elismeréseket, amelyeket a 2014-es 23 után most 25 kategóriában ítéltek oda, és a hazai alappiac minden lényegesebb területét lefedik. A két új díj a nyílt végű tőkevédett alapok és a zárt végű tőkevédett alapok kategóriája volt.

A díjak alapvetően három csoportra oszlottak, az év legígéretesebb alapjai kategóriában objektív mutatók - a hozam és a kockázatot jelző hozamszórás - alapján a 2014-es évben legjobban teljesítő alapokat értékelték a legfontosabb alapkategóriákban. Ennek az az előnye, hogy a viszonylag frissen, egy-két éve indult, de jól startoló alapokról is ad képet.

A legtöbb alapot azonban több éves időtávra ajánlják a befektetőknek, a vagyonkezelési teljesítmény rövidebb távon túl nagy, véletlenszerű ingadozást is mutathat, a teljesítmények ezért inkább hosszabb távon értékelhetők. Az év legjobb alapjainak díjcsoportja ezért három évre tekint vissza az időben szintén hozam- és szórásmutatók figyelembe vételével.

A következő kategóriába főleg szavazatokon alapuló, ezért szubjektívebb, illetve a kezelt tőke nagyságára vonatkozó számításon alapuló díjak kerültek. Egy további díj, az Év Legdinamikusabban Növekvő Alapkezelője nevű is számításon alapult, az kapta, aki a nyilvános kibocsátású befektetési alapok piacán piaci részesedésben százalékpontban a legnagyobb növekedést érte el.

A díjak száma azért nőtt kettővel tavalyhoz képest, mert a tőkevédett alapok több százmilliárdos piacát is sikerült bevonni az értékelt körbe. A nyílt végű tőkevédett alapok értékelése a többi alapfajtához hasonló hozam-kockázati számítási módszerrel történt, a zárt végű alapok azonban - főként a nettó eszközérték számításának eltérő szabályai miatt - külön módszert igényeltek.