Aki külföldi és fizet, az jöhet

Aki külföldi és fizet, az jöhet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az idei évben augusztusig 169 millió euró, vagyis 53 milliárd forint bevétele volt a költségvetésnek letelepedési államkötvényekből – derült ki Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkárának írásbeli válaszából.

Idén csak 50 ezer euró névértékű letelepedési államkötvényt bocsátottak ki, amelyből az újonnan letelepedni kívánóknak január elsejétől legalább 300 ezer euró összértékű kötvényt kell tartaniuk legalább öt évig – válaszolta Tállai András államtitkár az MSZP-s Mesterházy Attila kérdésére.

Emiatt az értékesített letelepedési államkötvények száma nem azonos a betelepülni szándékozó, az illetékes hatóság engedélyével rendelkező harmadik országbeli emberek számával. Az 50 ezer eurós kötvényekből augusztusig 3780-at értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Tállai András kitért arra, hogy az ÁKK 2013-ban és 2014-ben a 250 ezer euró névértékű letelepedési államkötvényből 2213-at értékesített, amelyből összesen 491 millió euró folyt be a költségvetésbe.

Megjegyezte azt is, hogy az államnak csak a lejáratkori névérték kifizetése jelent költséget, az állam semmilyen ellenszolgáltatást, például jutalékot sem fizet a közvetítő vállalkozásoknak. Az állam legkorábban 2018 végén fogja az első sorozat névértékét megfizetni – tette hozzá.