Újabb furcsa történet a letelepedési kötvény-bizniszben

Újabb furcsa történet a letelepedési kötvény-bizniszben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két lichtensteini cég is előbb kért engedélyt magyar letelepedési engedélyek forgalmazására a Rogán Antal vezette szakbizottságtól, minthogy az ehhez szükséges engedélyeket odahaza beszerezte volna. Az egyik cég székhelye a Belvárosban van, itt is végzi a tevékenységet, Lichtensteinben feltehetőleg a kedvező adófeltételek miatt tűnik fel az anyacége.

Később kapta meg a lichtensteini hatóságoktól a letelepedési kötvény forgalmazásához szükséges igazolásokat egy lichtensteini bejegyzésű cég, mint ahogy benyújtotta a kérvényét erre a tevékenységre a parlament gazdasági bizottságához – ezen egyáltalán nem akadt fenn a Rogán Antal vezette bizottság, miközben a törvény pontosan szabályozza, hogy mi mindent kell egy ügynöknek benyújtani ahhoz, hogy a kérelme érvényes legyen.

A VolDan Ltd. minden további nélkül megkapta a bizottságtól az engedélyt arra, hogy többek között orosz, ukrán, türkmén, grúz, fehérorosz, azeri, üzbég, szerb, bosnyák vagy monenegrói állampolgároknak értékesíthessen letelepedési magyar államkötvényt, írja az iratbetekintést elvégző Magyar Nemzet szombati száma. Mivel az engedélyeket területi hatállyal adják ki, ezért olyan EU-s tagországokban, illetve tagjelölt országokban is felléphet a VolDan Ltd. közvevítőként, mint Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Románia vagy Horvátország, ahol az ott élő külföldiek lehetnek a célcsoport.

 

©

A VolTan Ltd. képviselője Josef Gabriel Hermann, akinek még húsz cég van a nevén Lichtensteinben, de az alapító okiratban szerepel Walter Christoph Wachter neve is, aki egy másik, szintén letelepedési kötvénnyel ügynökösködő vállalkozáshoz is köthető. Bár ez utóbbinak az engedélyét időközben visszavonták, ebbe  az esetben is előbb érkezett meg a cég kérelme a gazdasági bizottsághoz, minthogy a szükséges igazolások Lichtensteinből befutottak volna..

Mint a Magyar Nemzet írja, a liechtensteini VolDan Ltd. leányvállalatának, a hasonló nevű VolDan Hungary Kft.-nek a budapesti V. kerületben, a Bécsi utcában található az irodája. A cég a honlapján is a magyarországi címét hirdeti, és a külföldi érdeklődők is hazai telefonszámon érhetik el a vállalkozást – Lichtensteinben feltehetőleg a kedvező adószabályozást akarja csak az anyavállalat kihasználni, pedig a közvetítő cég így sem kereshet rosszul.

A letelepedési konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők, akik legalább 300 ezer euró, azaz 93 millió forint névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, fél év után letelepedési engedélyt kapnak, aminek birtokában szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben. A jogszabály ugyanakkor úgy szól, hogy nem közvetlenül az államtól, hanem csak közvetítő cégeken keresztül lehet ilyen kötvényt lejegyezni. A vállalkozások viszont 23-28 millió forint közvetítői díjat kérnek kötvényenként a külföldi befektetőktől, a költségeikkel pedig nem kell a magyar államnak elszámolniuk. A Magyar Nemzet írása szerint a közvetítőcégek ebből tavaly év végéig több mint 50 milliárd forint bevételhez juthattak.