Matolcsy: Az állami banktulajdon káros

Matolcsy: Az állami banktulajdon káros

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Az állam nem jó banktulajdonos, ezért a nemrég megvett kereskedelmi bankokat privatizálni kell majd – mondja Matolcsy György jegybankelnök.

Magyarországon egyedül az állam, a piac és a bankrendszer sem képes elérni azt a növekedési célkitűzést, amire az országnak a következő 25 évben szüksége van, a sikeres gazdaságpolitikai felzárkózáshoz újfajta gondolkodás kell – állítja Matolcsy György a Heti Válasznak adott interjúban.

A következő 3-4 év gazdaságpolitikai és jegybanki gondolkodásának központjában a bankrendszer megújítása áll majd – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Elképzelése szerint a bankrendszer lehet az, amely az államhoz is és a piaci szektorhoz is kapcsolódva gyorsíthatja Magyarországon a modernizációt.

A jegybank jövőképében – egyebek mellett – a bankrendszernek jövedelmezőnek kell lennie, 10-12 százalékos tőkearányos jövedelmezőségi szint lenne kívánatos. Ugyanakkor még csak most sikerült elérni, hogy a bankrendszer több év után először idén lesz szektorszinten nyereséges – jelezte Matolcsy György.

©

Az állam által megvett MKB helyzetével, szanálásával kapcsolatban a jegybank elnöke elmondta: "a közszolgáltatásokban a közösségi tulajdon a fontos. A bankrendszerben azonban nem. A Magyar Nemzeti Bank, amikor szanálási eljárás alá vonta az MKB-t, az első pillanatban világossá tette, hogy – az egyébként már most sikeres – rendbetétel után privatizálni kell a bankot, ahogy a Budapest Bankot is."

Matolcsy György a két, állam által megvett bank ellenére úgy véli, hogy a "a bankrendszer esetében a tartós állami tulajdon nem csak felesleges, de káros is". Azt állítja, hogy ő politikusként, nemzetgazdasági miniszterként sem mondott sosem olyat, hogy az MFB kivételével más állami banknak tartósan helye volna a piacon.

Matolcsy szerint a piacot erős szabályozáson keresztül lehet és kell jó irányba mozdítani, a jegybank ezért is támogatta a bankadó csökkentését – állítja. Ő személyesen most is úgy gondolja, hogy az a bank kapjon nagyobb bankadó-kedvezményt, amelyik vállalja, hogy a hitelezését bővíti.

Hozzászólások