Magyar Nemzet: óriási a fejetlenség a devizahitelpereknél

Magyar Nemzet: óriási a fejetlenség a devizahitelpereknél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egymásnak ellentmondó statisztikákat közölt a devizahiteles perekről az Országos Bírósági Hivatal és a Fővárosi Törvényszék, és a Magyar Nemzet szerint ez arra utalhat, hogy nem egyeztetnek túl gyakran egymással a két szervezet. Fokozza a fejetlenséget az is, hogy a bíróság munkatársai sem tudtak tájékoztatást adni arról, miért nem vágnak egybe az egyes szervezetek adatai, és miért lehet többezres eltérés a bírósági kimutatások között – olvasható a lapban.

A Fővárosi Törvényszék március 4-én közölte, hogy Budapesten csaknem 22 ezerre nőtt a devizahiteles beadványok száma, ami várhatóan hatalmas munkaterhet jelent a bíróságoknak. Az adatok szerint több mint 7600 felfüggesztett devizahiteles ügy van a fővárosban, amelyeket az állam és a pénzintézetek közötti peres eljárások valamint a banki elszámolások idejére szakítottak meg.

Ugyanakkor tavaly jelentősen nőtt a perek száma, és csaknem kétszer annyi új devizahiteles-kereset érkezett a bíróságokra, mint amennyit a törvény által felfüggesztettek.

A törvényszék szerint a legtöbb beadvány, összesen 8129 a Pesti Központi Kerületi Bíróságra jött, míg a Fővárosi Törvényszék polgári kollégiumához 927, gazdasági kollégiumához pedig 3501.

A tetemes mennyiségű per azért érdekes, mert a devizahiteles-törvények egyik fő célja az volt, hogy a kormányzat csökkentse a bíróságokra nehezedő terheket, a statisztikák alapján azonban ez nem sikerült.

A Magyar Nemzet ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult, és megkérdezték tőle, milyen intézkedések várhatók a bíróságok tehermentesítése érdekében. Lázár János közölte, hogy a kérdés megválaszolásához az OBH-tól kér majd tájékoztatást. Miután ez megtörtént, a miniszter írásbeli választ adott a Magyar Nemzetnek a bírósági hivatal tájékoztatása alapján, de az OBH adatai köszönő viszonyban sem voltak a Fővárosi Törvényszék tájékoztatásával – olvasható a cikkben.

Az OBH szerint országosan „7292 devizahiteles-per van folyamatban”, és „7450 felfüggesztett per folytatódott országosan”. Utóbbi szám azért különös, mert az alapján több per folytatódott, mint amennyi országosan zajlik.

De nem ez az egyetlen furcsa adat a tájékoztatásban. Azt írták, hogy országosan 4341 új keresettel indult devizahiteles-per folyik országosan. Ehhez képest azonban a törvényszéki tájékoztatásban az állt, hogy Budapesten több mint 13 ezer új per van.

Az ügyben keresték az Országos Bírósági Hivatal sajtóosztályát, de ott nem tudtak érdemi választ adni a lap kérdéseire. Az eltérés okát nem tudták megnevezni, ugyanakkor azt elismerték, hogy nem stimmelnek a statisztikák.

Az OBH sajtóosztálya tegnap délutánra a törvényszék munkatársait is bevonta az adatok elemzésébe, ám így sem sikerült feloldani az ellentmondásokat. Utóbbiak szerint a törvényszéki adatok jók, viszont azt nem tudják, hogy mi alapján számolt a bírósági hivatal.

A törvényszék ezután írásban próbált pontosítani, de a lap szerint úgy sem vátnak egybe a statisztikák, és továbbra sem világos, hány per van a bíróságokon. A Fővárosi Törvényszék szerint a jövő héten tisztázzák az ellentmondásokat.