Eltűnt egy népszerű gyógyszer a patikákból, nem lesz többé kapható

Eltűnt egy népszerű gyógyszer a patikákból, nem lesz többé kapható

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megszűnik a Bioparox nevű, vény nélkül kapható antibiotikum gyógyszertári forgalmazása Magyarországon – közölte pénteken a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet pénteken.

A felső légutak egyes fertőzéses és gyulladásos megbetegedéseinek helyi kezelésére szolgáló, gyulladásgátló hatású készítmény forgalmazását azért szüntetik be, mert az Európai Gyógyszerügynökség kockázatértékelési bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy az adatok szerint a gyógyszer alkalmazásával járó kockázatok meghaladják annak előnyeit.

Ezért a fuzafungin hatóanyagú gyógyszer, vagyis a Bioparox engedélyét a hatóság visszavonja, a készítmény április 21-e után nem kapható egyetlen gyógyszertárban sem.

A gyógyszerhatóság azt kéri, hogy a betegek a gyógyszer további alkalmazása előtt kérjék ki a gyógyszerész vagy háziorvos tanácsát.

A visszavonás a Bioparox 125 mikrogramm/adag kiszerelésű, szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray-re és orrspray-re vonatkozik.

Magyarországon három cégnek volt engedélye a forgalmazásra, de a kis- és nagykereskedelmi hálózatban kizárólag a Servier által forgalmazott készítmény volt elérhető. A Servier magyarországi leányvállalata arról tájékoztatta a hatóságott, hogy a patikáktól és a nagykereskedőktől is visszagyűjtik a készleteket.