Egymilliárd eurós adócsökkentést hirdetett a választások előtt álló francia kormány

Egymilliárd eurós adócsökkentést hirdetett a választások előtt álló francia kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A francia kormány is csak emberekből áll, miért ne élne az adócsökkentés belengetésével, fél évvel a választások előtt.

Michel Sapin pénzügyminiszter tájékoztatása szerint az egymilliárd eurós személyijövedelemadó-csökkentés jövőre mintegy ötmillió középosztálybeli háztartást érint.

Azt azért érdemes tudni, hogy a kormány eddig is erőteljesen tornázta le az szja költségeket. Az elmúlt két évben kétszer is volt adócsökkentés, hogy "visszaadja a franciáknak annak az erőfeszítésnek egy részét, amelyet 2012-2013-ban kért tőlük" - fogalmazott a miniszter.

Francois Hollande államfő, akinek a felmérések szerint nincs sok esélye arra, hogy újraválasszák elnöknek, májusban beszélt arról, hogy újabb adócsökkentés várható, amennyiben azt a költségvetési mozgástér lehetővé teszi. Akkor azt mondta, hogy GDP-arányosan legalább 1,7 százalékos gazdasági növekedésre van szükség az adócsökkentéshez. Az első negyedévi 0,7 százalékos növekedést követően azonban tavasszal a gazdaság stagnált, és az előrejelzések szerint az elmúlt másfél év terrortámadásai és a Brexit miatti bizonytalanságok következtében 2017-ben sem várható javulás.

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy a jövő évi költségvetési törvényben a kis- és középvállalatok társasági adója 28 százalékra csökken a jelenlegi 33,3 százalékról.