A keménykedés után újabb magyar orvosokat vár Nagy-Britannia, mert olcsóbb

A keménykedés után újabb magyar orvosokat vár Nagy-Britannia, mert olcsóbb

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A múlt héten még az volt a hír, hogy a szigetország a Brexit után, tíz év alatt önellátásra rendezkedne be orvosokból, és hazaküldené a külföldieket. Most meg azzal álltak elő, hogy négy év alatt kellene ezer „olcsó” orvos az EU-ból

Ezer általános orvost akar importálni a brit egészségügy a következő négy évben. Négy célország van, az egyik Magyarország. A másik három "olcsó uniós állam" Románia, Portugália és Spanyolország – írja a Daily Mail. Jelenleg az NHS, az állami egészségügy minden nyolcadik orvosi helye üres

Lincolnshire-ben kísérleti program kezdődik, melynek célja a háziorvosi rendszer feljavítása. Itt négy célország van: Lengyelország, Románia, Olaszország és Spanyolország. Lengyelország az első kísérleti terep: még hazájukban vesznek részt a jelöltek egy tanfolyamon. Angolul tanulnak, és megismerkednek az NHS rendszerével. A nyelvtudás általában nem probléma, de a szakmai kifejezések országonként különbözhetnek. Ha sikeres lesz a kísérlet Lincolnshire-ben, akkor az NHS máshová is importál doktorokat az "olcsó uniós országokból".

 A brit egészségügyi miniszter ugyan azt tervezi, hogy csökkenti Nagy-Britannia függését a külföldi orvosoktól (jelenleg ezen a téren az Egyesült Királyság az első az OECD-ben), de ez tízéves program. Évi 5000 fővel több orvost akarnak otthon képezni, hogy ne kelljen külföldi doktorokat importálni. Csakhogy a brit orvosok jelentős része inkább emigrál a diploma megszerzése után. Őket 220 ezer fontos visszafizetési költség terheli majd. Ennyibe kerül az államnak egy-egy orvos képzése Nagy-Britanniában. Ez mindenesetre hosszú távú program. Addig, Brexit ide vagy oda, Nagy-Britannia újabb ezer orvost vár az "olcsó uniós országokból" – köztük Magyarországról.

Hazaküldenék a magyar és a többi külföldi orvost a britek

Ezt üzeni a konzervatív kormány, amely a most nyilvánosságra hozott tervek szerint a következő évtizedben orvosokból önellátásra állítaná át a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot (NHS).