A brit jegybank vezetője ráhúz egy évet, hogy levezényelhesse a Brexitet

A brit jegybank vezetője ráhúz egy évet, hogy levezényelhesse a Brexitet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tervezettnél egy évvel tovább, 2019 júniusáig marad hivatalában a Bank of England kormányzója.

Mark Carney előzőleg a kanadai jegybank kormányzója volt. 2013. július 1-jén vette át a Bank of England irányítását, és eredetileg 2018-ig, vagyis öt évre vállalta a megbízatást, bár a brit jegybanktörvény alapján nyolc évig, 2021-ig maradhatna posztján.

Carney hétfő este bejelentette, hogy korábbi vállalásánál egy évvel tovább marad tisztségében, mert szeretne hozzájárulni az Egyesült Királyság és az Európai Unió új kapcsolatrendszerének rendezett kialakításához. Hozzátette: döntése jelzi "a folyamatosság fontosságát is" az EU-val folytatandó kilépési tárgyalások idején.

A brit kormány a tervek szerint a jövő év első negyedének végéig bejelenti a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Az 50. cikkely szabályozza Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból, és a tárgyalásokra kétévi időkeretet biztosít. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 első negyedében szűnhet meg, és Carney a hétfő esti bejelentés alapján közvetlenül ezután távozna.

Ez kompromisszumos megoldásnak tűnik. A Financial Times hétfőn olyan értesülést közölt ugyanis jegybanki forrásokat idézve, hogy Carney várhatóan a törvényileg lehetséges határidőig, 2021-ig marad posztján, mivel nem akar a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalások közepén távozni tisztségéből.

Az 51 éves kanadai Carney személyében először került külföldi vezető az 1694-ben alapított Bank of England élére.

Mark Carney kivívta a kormányzó brit Konzervatív Párt Brexit-párti szárnyának haragját azzal, hogy a brit EU-tagságról rendezett, a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert júniusi népszavazás kampányának idején, és a referendum óta is többször a brit EU-tagság megszűnésének gazdasági kockázataira hívta fel a figyelmet, nem kizárva az esetleges technikai recesszió lehetőségét sem.

Nemrég Carney is visszautasította az őt ért vádakat. A londoni alsóház pénzügyi bizottságának néhány hete tartott meghallgatásán kijelentette: ha a Bank of England egy adott tényezőről megállapítja, hogy az kockázatot jelent a brit gazdaságra, törvényben előírt kötelessége, hogy erre figyelmeztesse a parlamentet és a lakosságot.