Átverték a műtrágyás orosz milliárdost a műtárgykereskedők?

Átverték a műtrágyás orosz milliárdost a műtárgykereskedők?

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Átvertek!- átkozódik az orosz oligarcha, aki egy Leonardo da Vinci-festmény (nem a képen látható) boldog tulajdonosa. Dmitrij Ribolovjev, aki a műtrágyabizniszben szedte meg magát, örül a képnek, de kissé sokallja az árat. Perel a világ minden táján. Az egyik célpont a világhírű aukciós ház, a Sotheby's, mely most nyilatkozatban kívánta tisztázni az álláspontját.

Leonardo da Vinci: Krisztus, a Világ Megváltója

A festményt egy kiárusításon vásárolta meg egy jószemű műkereskedő Louisiana államban az USA déli részén. Még 10 ezer dollárt sem kellett fizetnie érte, hiszen csak egy jól sikerült másolatról volt szó. Legalábbis akkor azt hitték. Ám aztán utánanéztek, és kiderült: a kép eredeti. A nagy reneszánsz mester valamikor 1500 táján festette. A Sotheby's már így bocsátotta aukcióra. Meg is vette egy svájci üzletember, egy bizonyos Yves Bouvier. 80 millió dollárt fizetett érte. Aztán egy pillanat alatt tovább passzolta az orosz oligarchának. Csakhogy már 127,5 millió dollárért.

Felháborító! – harsogja az orosz oligarcha. Aki arra gyanakszik: a Sotheby's összejátszott a svájci üzletemberrel. Yves Bouvier ugyanis nem akárki: a világ legnagyobb műkincsraktárának tulajdonosa Genfben. Napi kapcsolatban a Sotheby's galériával és a többi nagy műkereskedő céggel. A Sotheby's természetesen cáfol, épp úgy, mint a svájci üzletember.


Az orosz milliárdos azonban nem hagyja annyiban: utánanézett a korábbi festmény vásárlásának is. Úgy találta, maffia működik a műkereskedelmi piacon, vagyis összejátszik a piaci szereplők egy része, hogy így lenyúlja a gazdag vevőket. Dmitrij Ribolovjev most már azt állítja, 500 millió dollártól 1 milliárdig terjed a kár, melyet a műkincskereskedők neki okoztak. Nemcsak Leonardo-festményt vett ugyanis a svájci üzletembertől, hanem Pablo Picasso és Mark Rothko alkotásait is – írja a Bloomberg.

Az egész műkereskedő szakma lélegzet visszafojtva figyel: ha a bíróság bárhol a világon kimondja, hogy az orosz oligarchát átverték, mert a műkincskereskedők összejátszanak, akkor új korszak kezdődik ebben a többmilliárdos bizniszben. Csakhogy bizonyítani az összejátszást igen nehéz. A Sotheby's hűvösen csak annyit közölt: az aukció körül minden rendben volt. Az, hogy utána mi történt, az már két üzletember magánügye.

Hozzászólások