Kiterjesztik a tejpiacon az adatszolgáltatási kötelezettséget

Kiterjesztik a tejpiacon az adatszolgáltatási kötelezettséget

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Érzékelhető jelei vannak a hazai tejpiac fehéredésének.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke a Magyar Időknek azt mondta, a kiskereskedelmi láncokkal kötött megállapodás eredményeként jelentősen emelkedtek a felvásárlási árak a hazai tejpiacon.

Ennek árfelhajtó hatásáról korábban ebben a cikkünkben írtunk.

Szintén kedvező fordulat a hazai termelők szempontjából, hogy a kiskereskedelmi láncok zömében már 80 százalék felett van a hazai ultrahőkezelt, vagyis az UHT tejek aránya a kínálatban.

Azzal, hogy a minimálisra csökkent az import, az áfacsalások száma is mérséklődött - olvasható a lapban. Mélykuti Tibor szerint az elmúlt hónapokban érzékelhetően visszaszorult a trükközők száma. Azzal, hogy megszűnt az importnyomás és egyre kevesebb áfacsalással érintett termék kerül a magyar piacra, levegőhöz juthat az ágazat, a termelők és a feldolgozók pedig a fejlesztéseken gondolkodhatnak.

A Magyar Idők szerint a tervek között szerepel, hogy a földművelésügyi miniszter kiterjeszti a termelők, a feldolgozók és a kereskedők adatszolgáltatási kötelezettségét, így minden piaci mozgás látható lesz a hatóságok előtt.

Hozzászólások