Az MSZP volt pénztárnoka önti a százmilliókat az újságjaiba

Az MSZP volt pénztárnoka önti a százmilliókat az újságjaiba

Utolsó frissítés:

Juhász Gábor Szerző:

Juhász Gábor
Juhász Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tízmillió híján egymilliárd forintot fizetett be tőkeemelésként Puch László MSZP-s politikus bécsi cége a Szabad Föld kiadójába.

Nemcsak a XXI. század Média Kft.-t, a Népszava kiadóját, hanem a Szabad Föld hetilap gazdáját, a Mezőgazda Kft.-t is megszerezte és feltőkésítette Puch László egykori MSZP-pénztárnok bécsi cége, a Horizont Handels und Industrie AG. A Szabad Föld kiadója 990 millió forintos tőkeinjekciót kapott – a pénz már megérkezett a számlájára –, így a törzstőkéje 1,018 milliárd forintra nőtt. Ezzel párhuzamos folyt a Népszava kiadójának megerősítése. Minderre a Geomédia-lapokat korábban megvásárolni kívánó, liechtensteini bejegyzésű XXI Century Invest AG-vel kötött megállapodás egyoldalú geomédiás felmondása után került sor.

A lapcsoport legértékesebb darabja a Szabad Föld, amelynek ugyan viszonylag idős, vidéki olvasótábora van, de a példányszáma nagy, majdnem 70 ezer fogy hetente belőle, ebből 63 ezer előfizetésben. Az újságok a régi geomédiás vezérkar irányítása alatt maradnak: a XXI. század élén Horváth László áll, a Mezőgazda két vezetője a tőkeemelés után Dobricza Gabriella és Lelkes Lajos. A Horizontot Simon Dénes vezeti, a fő részvényes Puch csak a felügyelőbizottságban vállalt szerepet.

A Mezőgazda eddigi tulajdonosa a cégcsoporthoz tartozó Socus Kft. volt. Információink szerint a megállapodás a most lezárult ügyletsorozatról még december 10-e táján megszületett, amikor a Geomédiánál úgy látták, a XXI Centuryval nem sikerül véglegesen megállapodni, bár az ügyletet már októberben bejelentették. Így került elő újra Puch, aki korábban sem állt távol a cégcsoporttól, bár csak azt ismerte el nyíltan, hogy a Vasárnapi Hírek résztulajdonosa volt.

Tovább folyik az egész Geomédia-csoport átszervezése ettől függetlenül is. A Vasárnapi Hírek egykori kiadóját, a VH Kft.-t például a napokban részben eladták, és új nevet is kapott. Ezentúl Hatszín Teátrumnak nevezik, és Gálvölgyi Dóra, Gálvölgyi János színész gyermeke vezeti, aki kisebbségi résztulajdonos is lett.

Hozzászólások