szerző:
hvg.hu

A magyar kormány nem szeretné, ha egy EU-s szervezet vizsgálná ki a magyar áfacsalási ügyeket.

Feladta az Európai Bizottságnak azt, hogy meggyőzze a tagállamokat az európai ügyészségi hivatal felállításáról. Az uniós pénzek elköltésével kapcsolatos visszaéléseket vizsgáló testület az OLAF-fal ellentétben nyomozati jogkört is kapna, ami komoly előrelépést jelentene az uniós együttműködésben – a baj csak az, hogy több tagország ellenzi.

Köztük van Magyarország is, amelyet néhány hete emiatt meg is fenyegetett az illetékes EU-biztos, Vera Jourová. A politikus, aki december elején sikertelenül lobbizott a magyar kormány tagjainál, hogy adják jóváhagyásukat a korrupcióellenes szervezet felállításához, akkor arról beszélt: Brüsszel akár pénzügyi szankciókkal is sújthatja Magyarországot emiatt.

Az igazságügyminiszterek pénteki máltai informális ülésén azonban fordult a kocka: döntés ugyan nem született, ám az igazságügyi biztos úgy nyilatkozott, hogy nem próbálják a maguk oldalára állítani az indítványt ellenző tagországokat, így nem kötelező formában, hanem úgynevezett megerősített együttműködés keretében jön létre a hivatal – írja a Bruxinfo.

Jourová elmondta: 17 ország ígérte biztosra a részvételét ebben, a finnek és a portugálok még vacillálnak, a hollandok, a svédek, a lengyelek és a magyarok pedig kimaradnak. Owen Bonnici, máltai igazságügy-miniszter ötödikként Máltát is megnevezte, a hatodik ellenálló pedig az amúgy is kilépésre készülő Nagy-Britannia.

A biztos arról is beszélt, a magyaroknak mi a problémája. Egyrészt az, hogy a majdani főügyész hatáskörébe tartozna az áfacsalásokkal való visszaélések vizsgálata, a másik pedig az, hogy a részvételhez módosítani kellene az Alaptörvényt.

Az európai ügyészség a Magyarország számára is komoly gondokat okozó, határon átnyúló kereskedelemben gyakori úgynevezett körhintacsalásokat vizsgálná, amelyek évente 50 milliárd eurós kárt okoznak a tagországoknak. Ezenkívül az uniós támogatásokkal történő csalásokat és visszaéléseket göngyölítené fel a hivatal – emeli ki a brüsszeli uniós szakportál.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

Újabb hidegfront jön

Újabb hidegfront jön

Demeter: ha Kósa át akar világítani, Orbánról se feledkezzen meg

Demeter: ha Kósa át akar világítani, Orbánról se feledkezzen meg

230 kilométer/órás széllel közelít Mexikóhoz Willa

230 kilométer/órás széllel közelít Mexikóhoz Willa

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány