szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aligha volt eddig példa a diplomácia történetében ilyen nagyszabású utazásra. Igaz, nem akárki, hanem őfelsége a szaúdi király kezdett meg egy 30 napos, hat ázsiai országot (Malajzia, Indonézia, Kína, Japán, Brunei, Maldív-szigetek) érintő turnét.

Az utazás technikai hátterét jellemző számok minden képzeletet felülmúlnak: Szalman király ezer fős kísérete, a 600 diplomata és gazdasági szakértő, a királyi család tagjai, illetve a 400 fős technikai személyzet hat Boeingen utazik. A felszereléseket, köztük két S 600-as, páncélozott Mercedest, valamint egy aranyozott liftet, amely a szokásos lépcsős repülőfeljárót helyettesíti, továbbá több mint tíz tonnányi halal élelmiszert egy óriási Herkules szállítja – írja a párizsi Le Figaro.

Szalman király érkezése Jakartába március 1-jén.
©

Az utazás gazdasági szempontból legfontosabb két célországa Kína és Japán. Kína már a sivatagi királyság legjelentősebb gazdasági partnere, megelőzve a korábban sokáig vezető Egyesült Államokat. A két ázsiai óriás a szaúdi olaj stabil vásárlója. De a királyság szeretne lazítani az egyoldalú olajfüggőségen, amelyet erősített az utóbbi időszak áresése, még akkor is, ha mostanában ennek hatásai némileg mérséklődnek.

Szalman király az indonéz elnökkel, Joko Widodo-val.
©

Az uralkodó fia, Mohammad bin Szalman dolgozta ki azt a fejlesztési programot, amelynek eredményeként 40-ről 65 százalékra nőne a magánszektor aránya a szaúdi gazdaságban 2030-ra. És a privát befektetők új ágazatokat futtatnának fel, fellendítenék például a megújuló forrásokat felhasználó energiatermelést. Kína és Japán beszállna a szaúdi katonai programokba is. Mohammad bin Szalman, a király fia, nem csak gazdasági szakértő, hanem védelmi miniszter és egyben esélyes trónörökös is.

©

A nagy turné első állomása Malajzia volt. Szalman király természetesen nem üres kézzel érkezett, bejelentette, hogy a legnagyobb, állami tulajdonban lévő helyi olaj és gázszolgáltató cégbe, a Petronasba 7 milliárd dollárral száll be a szaúdi Aramco. Az olajban ugyancsak gazdag Indonézia 25 milliárd dolláros szaúdi tőkeinjekciót kap. A 240 milliós Indonézia a világ legnépesebb muzulmán országa. Malajzia, Brunei – amely monarchia lévén afféle testvérország – és a Maldív-szigetek is az iszlám világ része. Ráadásul mind a négy ország az iszlám szunnita ágához tartozik. A szaúdi királyi vizit tehát a vallási és a kulturális kapcsolatok erősítését is szolgálja.

Megállapodás várható arról, hogy az iszlám szent városa, Mekka a jövőben több zarándokot fogad majd ezekből az országokból, Indonéziában pedig három nagy iszlám oktatási és kulturális intézet létesül a szaúdi királyság anyagi és spirituális támogatásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!