Magyar Idők: az uniós piacon árult mézek ötöde hamisítvány

Magyar Idők: az uniós piacon árult mézek ötöde hamisítvány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Idők állítása szerint itthon szinte eltűnt a polcokról a kínai méz, az uniós piacon viszont nagy a baj, mert ott a legutóbbi ellenőrzésen sok hamisítványt találtak.

Lesújtó eredménnyel zárult az Európai Unió kiemelt mézpiaci ellenőrzése: a minták több mint húsz százalékáról derült ki, hogy hamisítvány – olvasható a Magyar Idők szerdai számában.

Az EU Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatósága azután indított eljárást az ügyben, hogy a termelők, köztük magyar méhészek 2015 végén Brüsszelben és Budapesten is felhívták a figyelmet arra: a polcokra nem természetes eredetű ázsiai mézek is kerülnek.

Az ellenőrzésben minden uniós tagállam részt vett, sőt Norvégia és Svájc is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az uniós hatóság összesen 2264 mézmintát vizsgált meg, a termékek 45 százaléka kiskereskedelmi forgalomból származott. Az előzetes kiértékelés alapján a minták 15 százaléka bizonyult hamisnak, majd további vizsgálatok után újabb 5,6 százaléknál merült fel a hamisítás gyanúja. A magyar hatóság ebből 74 mézmintát vizsgált, ebből a hagyományos módszerek segítségével 14 terméket szűrtek ki, a bizottság laboratóriumába pedig 49 mintát továbbítottak. A különleges eljárásoknak köszönhetően tizenegy mézmintáról nem tudták bebizonyítani, hogy természetes. 

Az Európai Bizottság központi mézadatbank létrehozását tervezi.

A lap állítása szerint Magyarországon mára szinte eltűntek a kínai mézek a boltokból az ellenőrzéseknek köszönhetően.