Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"13e49f4f-4ba0-41c9-8f39-b39468678113","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Orbán Viktor jelenleg családjával és ötfős kíséretével az indiai Kocsínban tartózkodik. A nyilvánosság szinte semmit nem tud az út részleteiről, de megpróbáltuk kiszámolni, mennyibe kerülhet egy ilyen téli vakáció.","shortLead":"Orbán Viktor jelenleg családjával és ötfős kíséretével az indiai Kocsínban tartózkodik. A nyilvánosság szinte semmit...","id":"20250105_orban-viktor-india-ajurveda-kocsin-koltseg-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/13e49f4f-4ba0-41c9-8f39-b39468678113.jpg","index":0,"item":"69cf1429-3f57-412a-a162-a2767f8208b1","keywords":null,"link":"/itthon/20250105_orban-viktor-india-ajurveda-kocsin-koltseg-ebx","timestamp":"2025. január. 05. 18:47","title":"Mennyit költhet el Orbán Viktor az indiai családi útra?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4b23185a-b5c0-4521-b409-484ba19c7f9b","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A Tisza Párt elnöke továbbra is arra kíváncsi, mivel utazott Ázsiába a kormányfő. ","shortLead":"A Tisza Párt elnöke továbbra is arra kíváncsi, mivel utazott Ázsiába a kormányfő. ","id":"20250107_Magyar-Peter-Orban-Viktornak-Remelem-elnyerte-tetszeset-az-indiai-fuszeres-konyha","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4b23185a-b5c0-4521-b409-484ba19c7f9b.jpg","index":0,"item":"655b9718-1ec6-4c99-a0f2-47178e876c76","keywords":null,"link":"/itthon/20250107_Magyar-Peter-Orban-Viktornak-Remelem-elnyerte-tetszeset-az-indiai-fuszeres-konyha","timestamp":"2025. január. 07. 10:48","title":"Magyar Péter Orbán Viktornak: Remélem, elnyerte tetszését az indiai fűszeres konyha","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cbb66481-c6ca-4344-b2dc-62fd4f64eb39","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A volt református lelkészből lett politikus javaslata alapján Balog Zoltán exminiszter-püspök sem maradhatna a székében, de Tarr helyteleníti Gulyás Gergely miniszter és államtitkára egyházi szerepvállalását is, mert az “beleszólás” az egyház ügyeibe.","shortLead":"A volt református lelkészből lett politikus javaslata alapján Balog Zoltán exminiszter-püspök sem maradhatna...","id":"20250105_Tarr-Zoltan-a-Tisza-Part-alelnoke-szerint-itt-az-ideje-hogy-a-Reformatus-Egyhaz-zsinata-feloszlassa-magat-es-uj-egyhazi-vezetoket-valasszanak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cbb66481-c6ca-4344-b2dc-62fd4f64eb39.jpg","index":0,"item":"408a2493-5143-446e-b13e-ed2981bf2a20","keywords":null,"link":"/itthon/20250105_Tarr-Zoltan-a-Tisza-Part-alelnoke-szerint-itt-az-ideje-hogy-a-Reformatus-Egyhaz-zsinata-feloszlassa-magat-es-uj-egyhazi-vezetoket-valasszanak","timestamp":"2025. január. 05. 13:43","title":"Tarr Zoltán, a Tisza Párt alelnöke: a Református Egyház zsinata oszlassa fel magát, válasszanak új vezetőket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"38d1c85b-ae2c-45a7-b626-53c67db1390b","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az aláírásokkal trükközhettek.","shortLead":"Az aláírásokkal trükközhettek.","id":"20250106_atlatszo-fidesz-szentes-kepviselo-vademeles-valasztasi-csalas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/38d1c85b-ae2c-45a7-b626-53c67db1390b.jpg","index":0,"item":"d0a5a5f1-a851-4c83-af6d-9aba0bfe8010","keywords":null,"link":"/itthon/20250106_atlatszo-fidesz-szentes-kepviselo-vademeles-valasztasi-csalas","timestamp":"2025. január. 06. 10:32","title":"Átlátszó: Választási csalás miatt emeltek vádat a Fidesz egyik szentesi képviselője ellen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3abb8351-7452-49ec-a589-39844dd73a9c","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A miniszterelnök útját szinte élőben tudósítják.","shortLead":"A miniszterelnök útját szinte élőben tudósítják.","id":"20250106_orban-viktor-alappuzsa-nyaralas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3abb8351-7452-49ec-a589-39844dd73a9c.jpg","index":0,"item":"78fc89e9-87db-4b05-81b5-5e758bf472a3","keywords":null,"link":"/itthon/20250106_orban-viktor-alappuzsa-nyaralas-ebx","timestamp":"2025. január. 06. 10:14","title":"Orbán Viktor az indiai Álappuzsa városánál hajókázott a helyi sajtó szerint","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"50d68473-58f1-45cc-86b8-8470c1bd5b48","c_author":"Serdült Viktória","category":"360","description":"„Az ember csak akkor veszi észre, hogy nem kapott levegőt, amikor felbukkan a víz alól” – mondja Laczó Adrienn volt bíró, aki januártól egy ügyvédi irodában dolgozik tovább. A Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának egykori tanácselnöke szerint a bírák közül egyre többen érzik, hogy olyan nyomás nehezedik rájuk, ami nem megengedhető. Hogyan nyilvánul meg ez a nyomás, és volt-e bármilyen hatása a bírák kiállásának? Miért volt szerinte mélyen sértő az új OBT-elnök nyilatkozata a „zavaró hangokról”? HVG-portré. ","shortLead":"„Az ember csak akkor veszi észre, hogy nem kapott levegőt, amikor felbukkan a víz alól” – mondja Laczó Adrienn volt...","id":"20250107_Laczo-Adrienn-lemondott-biro-portre","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/50d68473-58f1-45cc-86b8-8470c1bd5b48.jpg","index":0,"item":"0f2a02e7-7952-4849-b7bf-86c805be384a","keywords":null,"link":"/360/20250107_Laczo-Adrienn-lemondott-biro-portre","timestamp":"2025. január. 07. 09:30","title":"Laczó Adrienn, lemondott bíró: Dermesztő hatás nyomja rá a bélyegét az egész bírói szervezetre","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f75eb004-709a-40d9-9bf4-51ed36257759","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az énekes szerint kutyái senkinek nem ártanak, csak ráugranak az emberekre és megpuszilják őket. ","shortLead":"Az énekes szerint kutyái senkinek nem ártanak, csak ráugranak az emberekre és megpuszilják őket. ","id":"20250106_Nagy-Fero-per-kutyak-pulik-birsag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f75eb004-709a-40d9-9bf4-51ed36257759.jpg","index":0,"item":"6b599474-0092-45ba-b588-94f0ed88f2d0","keywords":null,"link":"/elet/20250106_Nagy-Fero-per-kutyak-pulik-birsag","timestamp":"2025. január. 06. 16:47","title":"Beperelték Nagy Ferót, mert a kutyája ráugrott valakire az utcán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a996467f-b596-4df7-b78d-288be5434196","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Újraindultak a tárgyalások, de egyelőre nem történt komolyabb előrelépés. ","shortLead":"Újraindultak a tárgyalások, de egyelőre nem történt komolyabb előrelépés. ","id":"20250106_A-Hamasz-34-tusz-engedne-el-ha-letrejonne-a-tuzszunet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a996467f-b596-4df7-b78d-288be5434196.jpg","index":0,"item":"b9f42246-9b9b-4e94-a402-2e64c83b284e","keywords":null,"link":"/vilag/20250106_A-Hamasz-34-tusz-engedne-el-ha-letrejonne-a-tuzszunet","timestamp":"2025. január. 06. 06:17","title":"A Hamász 34 túszt engedne el, ha létrejönne a tűzszünet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Bártenderként indult, ma már italokhoz és ételekhez használatos parfümöket készít Garamvölgyi Krisztián, aki arra tette fel az életét, hogy megragadja a gyümölcsök, fűszerek vagy éppen a húsételek lelkét.
„Parfümöt mindenből lehet készíteni, ami szerves anyag!” Garamvölgyi Krisztián ezt körülbelül olyan természetességgel jelenti ki, mint mikor mi egy kupac palacsinta felett győzzük meg magunkat arról: nincs az a lekvár, amivel ne lenne finom az édesség. A hasonlat nem véletlen: Krisztián ugyanis gyümölcsszirupokat és lekvárokat is készít, parfümjeit pedig nem a kozmetikai ipar számára kísérletezte ki, azokat élelmiszerként, ételek és italok alkotórészeként ajánlja – csak hogy mindjárt mondjuk egy extrém példát: egy almapálinkát magyaros kolbászból készült kivonattal dobott fel.
Fülöp Máté
Apró zalaegerszegi műhelyét persze nem úgy kell elképzelni, mint ahol két lepárlóüst mellett füstölt húsok lógnak: leginkább gyümölcsökkel, virágokkal és fűszerekkel dolgozik. Látogatásunkkor azért előkerül néhány hordódonga is, ezekből a fa természetes illatán túl a hordókban érlelt italok esszenciáját, vagy ahogy ő fogalmaz, a lelkét próbálja megragadni a szakember.
Marie Brizard és a nagymama találkozása
A gyártás három évig tartó engedélyeztetés után tavaly indult el, a parfümkészítés azonban egy másfél évtizede tartó kísérletezgetés egyik terméke. Garamvölgyi Krisztián vendéglátózás közben, húszas évei elején kezdett koktélokat készíteni. Folyamatosan képezte is magát – meséli –, persze nem csak Tom Cruise módjára a shaker pörgetését igyekezett továbbfejleszteni, hanem az italkészítés technikáját is.
2004-ben kapott meghívást a Marie Brizard francia likőrgyártó világversenyére, amelyet egyéni teljesítménye alapján megnyert. Ahogy a következő évit is: „Erre már nagyon készültem: a nagymamám almás rétese ihlette itallal, ami megint hozzásegített a győzelemhez. Úgyhogy a harmadik évben már szervezőnek hívtak meg, és a márka egyik nagykövete lettem, egy kezdetben kilencfős gárda egyik tagjaként.”
Fülöp Máté
Krisztián nagymamája és a világ első női cégalapítója (Marie Brizard 1755-ben alapította üzemét) meghozta a szerencsét a fiatal koktélmixernek: egyre több nagy nemzetközi italgyártótól kapott meghívást. „Néha együtt ötleteltünk az új trendekről, de nekem is sokat segített, hogy megleshettem azokat a gyártási folyamatokat, amelyeket szeretnek titokban tartani. Egy év kellett, mire át tudtam állítani a gondolkodásomat, hogy értsem, mi motiválja az ő lépéseiket.”
Ahhoz azonban, hogy meg is értse, amit feltárnak előtte, többre volt szükség, mint amit a tanfolyamokon és a könyvekből addig el tudott sajátítani. Ezért elkezdett kiépíteni egy laboratóriumot, ahol megpróbálta modellezni az élelmiszeripari folyamatokat. A miniatűr molekuláris konyha mellé került egy apró lepárló is, és beindult a kisüzemi kísérletezés: „Próbáltam készíteni whiskyt, vodkát, vermutot, sört és bort is. Néha nem az történt, amit szerettem volna, néha nem az keltette fel az érdeklődésemet, amire a szakkönyvek felhívták a figyelmemet – és olyan dolgokat is kipróbáltam, amelyeknek a működését nem mutatták meg. A magam egyszerű módján próbáltam megvalósítani például azt a vákuumlepárlót is, amit a Mozart-gyárban láttam.”
Csokiízű eper és baconös Bourbon
A desztillálás végén pedig egyszer csak elkészült a parfüm, amivel nagyon is konkrét céljai voltak. „Azt ajánlottam az egyik italcégnek, hogy kezdjen fűszerekkel ízesíteni. 2008-ban voltunk, a gyümölcsízek aranykorában, azért elkezdtem fűszerkivonatokat küldeni, hogy meggyőzzem őket. Először nem ment, de közben elkezdtem tökéletesíteni a technológiát, és 2012-re ott volt a kezemben a parfüm” – meséli.
Fülöp Máté
Az alaprecept – a dilettáns szemlélő számára legalábbis – nem komplikált. A gyümölcsökből készített pépet vagy a száraz alapanyag áztatásával készült vizes vagy alkoholos kivonatot a lepárlóüstben felforrósítja, a felgyülemlő gőzt felfogja, visszahűti. A visszahűtéskor keletkezett folyadékot pedig, ha szükséges, még egyszer lepárolja. A trükk persze a részletekben van: a tökéletes eredményhez ugyanis 8-10, de a narancs esetében már 12-féle kivonatot készít – más hőmérséklet, más időtartam is eltérő eredményt ad –, ezek elegyéből készül a párlat, majd azt és a kivonatokat a kikísérletezett arányban önti újra össze.
És hogy mire jó az egész kotyvasztás? Képzeljük el, hogy előttünk egy eper, amelyre csokoládéparfümöt fújtak. Mi először a permet csokiillatát fogjuk érezni – aztán pedig csokoládéízt az eperben. De amikor Krisztián egy adag májas hurkára fúj a portói hordóból készült parfümből, a végeredmény nagyon enyhe füstös íz, amit mindig is hiányoltunk a hurkából – legfeljebb eddig nem tudtunk róla.
Egy italgyártó számára egy hasonló felismerés már rengeteg pénzt érhet. Ha például a nyers whiskyhez vagy új borhoz permetezik egy adott hordóból készült parfümöt, az képes szimulálni, milyen lesz 3-5-10 év múlva a hordóban érlelt ital. Vagyis nem kell feltétlenül kivárni azt az időt, hogy meg tudják állapítani: élvezhető lesz-e a végterméke egy ilyen termékfejlesztésnek. Vagy akár a baconös Jim Beamnek, ami 2013-ban ugyan egy áprilisi tréfa volt a cég számára, ám maga a műfaj létezik – a cikk elején említett kolbászos pálinka is valóban kapható volt néhány éve a Stereo Chef étteremben, ahol Krisztián elsősorban az italokért felelt.
Fülöp Máté
„A Jim Beam 7. lepárlómesterének, Fred Noénak rózsás whiskey-t készítettem rózsás bourbon aromás szivarral, még 2009-ben. Akkor szentségtörésnek számított, hogy a bourbont mással keverjék, mint a víz. Két évvel később azonban már ők is szembesültek azzal, hogy a fiatalok a whiskey karcossága helyett inkább a népszerű ízeket keresik. Ekkor rákérdezett, hogyan is próbálnám feldobni az italt, és mivel sokkolni akartam, ekkor már baconnel készítettem neki egy mintát. A cég aztán ennél konzervatívabb megoldást választott: először a feketecseresznyét, ami nem várt sikert hozott – így sorra kerültek az üzletekbe az ízesített bourbonök” – meséli.
Nyolc kiló sziromból négy deci parfüm
Miközben a nagy italgyártók a divatokat próbálták diktálni, vagy legalább megjósolni, Krisztián szakemberek körében teszteltette a parfümjeit, az ő igényeik alapján próbálta bővíteni a ma már több mint 18 termékből álló palettát, és kereste a megfelelő hozzávalókat. „Szeretnék én kistermelőktől vásárolni, de ez nem mindig lehetséges, hiszen stabil minőségű alapanyagokra van szükségem. És ráadásul, ha tőlük vásárolok, azt nekem kell bevizsgáltatnom, ami tételenként százezres költség – egy adag párlat elkészítéséhez így akár 800 ezer forintot is felemésztene csak a laboratóriumi vizsgálat.”
A párlat ugyanis alapanyag-igényes műfaj: száz kiló friss almából 30 kiló félkész püré lesz és 3-4 liter parfüm. A rózsa még durvább: ott 8 kilónyi sziromból lesz négy deci parfüm.
A kellően húsos szirmok beszerzése ráadásul még nehezebb feladatnak bizonyult. És itt meglepetés is érte Krisztiánt: kiderült, hogy a piacon felkutatott, Kínából ideszállíttatott szirmok Magyarországról származtak – csak itt nem volt rájuk igény, ezért árulták azokat Ázsiában.
Fülöp Máté
A főzés értékes „mellékterméke” – maga a gyümölcs – sem megy veszendőbe: a felfőzött pépekből készülnek a lekvárok és a szirupok. Ám ezek sem a hagyományos módon.
Tekintsünk el persze a nagyipari módszerektől, amikor a gyümölcstartalmat mindenféle stabilizáló, édesítő, ízfokozó és egyéb adalékok pótolják, hasonlítsuk össze a nagyanyánk receptjével: főzd addig, amíg besűrűsödik és tegyél hozzá cukrot, hogy jó íze legyen!
Krisztián rézüstjeivel ezt is felülírta: „A párlat koncentráltan tartalmazza azt az ízt, amelyik a főzés során távozik a gyümölcsből. Vagyis annyit kell tenni, hogy a főzetben készült gyümölcshöz adagol némi parfümöt – a végeredmény valamivel hígabb, mint a sűrű lekvárok, az íz viszont jóval erőteljesebb. Mellesleg a kalóriatartalma negyede-ötöde, vagy akár a tizede a hagyományos termékekének.”
„Ez pont megfelel az egészséges étkezés kívánalmainak, márpedig a következő 5-10 évben még ez az irányzat fog uralkodni” – válaszolja Krisztián, mikor arról kérdezzük, milyen trendeket lát. Ami pedig az ízeket illeti: „A szirupos után most a letisztultabb és a kesernyésebb ízek válnak divatossá, nem véletlenül nő a tonik népszerűsége. Ezért is bízom a parfüm sikerében, és persze amiatt is, mert nő azoknak a száma, akik vevők a minőségi termékekre” – teszi hozzá.
Cége ehhez képest még megbújik Zalaegerszeg határában egy ipari parkban, csendben kísérletezik tovább – például az üzemi szinten gyártható alkoholmentes borral, amit kis tételekben már 2013 óta készít sikerrel. A terjeszkedésről azt mondja: „próbálok nem a magam ellensége lenni”. Egyelőre befektető, hitel vagy pályázatok nélkül a maga ritmusában akarja kiépíteni termékei piacát, amire jó esélyt lát, mivel egyre több helyről keresik meg a világból. A vállalkozás lelkét ma még azonban a fejében levő tudáson kívül egy német mester keze munkáját dicsérő két egyedi rézüst adja.