Új kötelező tantárgyat vezethetnek be

Új kötelező tantárgyat vezethetnek be

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Önálló kötelező tantárgyként is megjelenhetne a pénzügyi ismeretek oktatása az iskolákban – javasolja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) most közzétett stratégiatervezete. Feléleszthetik az iskolai takarékbélyeget új formában, sőt a diákoknak és fiataloknak egy új megtakarítási konstrukciót is bevezethetnek állami kamattámogatással.

Szeptember 12-ig lehet véleményezni az NGM új stratégiatervezetét, amely a lakosság pénzügyi ismereteit és tudatosságát szeretné fejleszteni.

A kormányportálon pénteken megjelent átfogó terv több érdekes javaslatot is tartalmaz mind a felnőttek, mind pedig a diákok pénzügyi oktatását illetően.

A pénzügyi ismeretek tanítása jelenleg csak a szakgimnáziumokban jelenik meg önálló kötelező pénzügyi tantárgyként, máshol a kötelező közismereti tantárgyak oktatása során jelenik meg, vagy a szabad órakeret terhére választható – idézte fel az anyag.

De az eddigi tapasztalatok alapján csak elszórtan, a diákok 10 százalékát elérő mértékben jelent meg a szabadon választható órakeret terhére a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatása – írták.

A tervezet többek között azt javasolja, hogy a pénzügyi ismereteket kötelező tartalomként oktassák az iskolák 7-10. évfolyamaiban, akár önálló tantárgyként, akár az alakuló műveltségterületi vagy tantárgyi struktúra szerint az általánosokban 33 óra, a középiskolákban 66 óra keretében egy tanévben, vagy két tanévben szétosztva.

De a pénzügyi nevelést megjelenítenék már a 3-6. évfolyamokban is, és növelnék a matekpéldákban a "háztartási/pénzügyi" problémákhoz kapcsolód feladatok arányát.

A tervezet szerint fel lehetne újítani az iskolai takarékbélyeg rendszerét is, digitális formában, és az egykori ifjúsági takarékbetét mintájára be lehetne vezetni egy diákoknak és fiataloknak szóló megtakarítási konstrukciót is, állami kamattámogatással.

A dokumentum a pedagógusképzésben is bevezetné a kötelező pénzügyi-gazdasági képzést. A most elkészült tervezett stratégia 7 évet ölel fel 2017-től 2023-ig, kétéves cselekvési tervekre bontva a gyakorlati megvalósítást.