Ehhez képest a görög válság smafu: gigantikus mentőcsomag készül

Ehhez képest a görög válság smafu: gigantikus mentőcsomag készül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Venezuela gazdaságának totális összeomlásával számol, és ezért megkezdte egy pénzügyi mentőcsomag összeállításának az előkészületeit.

Évi mintegy 30 milliárd dollár támogatásra lesz szüksége Venezuelának, amelynek jelenleg nincs hivatalos kapcsolata az IMF-fel – írta a Financial Times.

A lap elemzőket idézve azt írta, hogy Venezuela adósságának az átalakítása minden idők egyik legnagyobb kihívása lehet. Az egyik szakértő azt mondta, hogy "ezt úgy kell elképzelni, mintha Argentína pénzügyi-gazdasági gondjait összeadnánk Görögországéval".

Caracas még 2007-ben szakította meg kapcsolatait az IMF-fel, amely azóta nem ellenőrizhette a helyszínen a gazdaság állapotát. Jelenleg csak alacsony szintű kormányzati tisztviselők adnak – ha adnak egyáltalán – választ az IMF által feltett kérdésekre.

Az IMF illetékesei hangsúlyozzák, hogy még nincs semmi eldöntve a mentőcsomag kapcsán, de a piacnak időben fel kell készülnie azokra az eseményekre, amelyek elindulhatnak Venezuela összeomlásával.

Venezuela az ország történetének legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése és számos hibás gazdasági döntés miatt megroggyant.

Az IMF egyelőre tehetetlen Venezuela kapcsán, ugyanakkor szorosan figyelemmel követi, hogy a venezuelai válság miként érezteti hatását a szomszédos országokban.

Venezuelában energiahiány van, számos alapvető termék hiánycikké vált, az infláció pedig idén 720 százalék, jövőre pedig 1660 százalék is lehet az IMF előrejelzése szerint.

Venezuela GDP-je 27 százalékkal csökkent 2013 óta, a devizatartalék jelentős zsugorodása miatt az elmúlt 5 évben csaknem 80 százalékkal esett vissza Venezuela importja.