Mátra Energy: Mészárosék a visontai hőerőmű kapujában

Mátra Energy: Mészárosék a visontai hőerőmű kapujában

Utolsó frissítés:

Juhász Gábor Szerző:

Juhász Gábor
Juhász Gábor
Tetszett a cikk?

Mészáros Lőrincékkel társulva igyekszik megszerezni a visontai Mátrai Erőművet a cseh Energeticky Prumyslovy Holding a.s. A felvásárlásra már céget is alapítottak 5 millió euró alaptőkével – tudta meg a HVG.

A Budapesti Hőerőmű Zrt. budafoki székhelyére új társaságot jegyeztettek be: a Mátra Energy Holding Zrt.-t. A cég mögött a prágai EPH-csoport van, amely közvetetten a fővárosi hőerőműcég többségi részvényese is. A cseh hátterű vállalatalapítás ugyanis azért figyelemre méltó, mert szakmai hírek szerint az EPH-csoport a fő esélyes a visontai erőmű megvásárlására – Mészáros Lőrinc érdekkörével társulva. November 2-án vette ugyanis nyilvántartásba a jegybank a gázszerelő-milliárdos csoportjához kapcsolódó Status Energy Magántőkealapot, amely négy nappal később már indított is két energiacéget. Ezek egyike, a Status Power Invest Kft. célba vette a most még többségi német kézben lévő, az RWE-csoporthoz tartozó, 950 MW-os, széntüzelésű visontai Mátrai Erőmű megszerzését.

A csehek most Mészárosékkal társulva továbblépnének a magyar piacon. A 5 millió euró alaptőkével indult új társaság fele-fele részben a Status Power Kft. és a prágai EP Power Europe a.s. tulajdona. A fővárosi hőerőműben 2015 júniusától részvényes EP Hungary egy projekttársaság, amely közvetetten a cseh Energeticky Prumyslovy Holding a.s. kizárólagos irányítása alatt áll, ennek a cége a Mátra Energy részvényese is. A cseh holding egyébként egy vállalatcsoportot takar, amely a közép-európai energiaszektorban érdekelt, elsősorban Csehországban, Szlovákiában, Németországban és Lengyelországban.

Hogy kétség se legyen, hogy kik állnak a háttérben: Mészáros Beatrix is az igazgatóság tagja lett, továbbá az apa, Mészáros Lőrinc két bizalmasa, Antal Kadosa ügyvéd és Halmi Tamás. Ők a Status Power által kijelölt igazgatósági tagok a Mátra Energyben. A testületben 3:2 arányban Mészárosék vannak többségben, míg a felügyelőbizottságban 2:1 az állás a csehek javára.