Megbüntették a BKK-t az e-jegyrendszer miatt

Megbüntették a BKK-t az e-jegyrendszer miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fő gond az volt, hogy nem írtak ki új közbeszerzést, amikor a T-Systems-zel javíttatták ki a rendszer hibáit.

Megbüntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK-t és a T-Systemst a félkészen átadott e-jegyrendszer miatt - írja a Hír TV.

A büntetés 150 millió forint, a döntőbizottság szerint ugyanis az ajánlatkérő és a kérelmezett megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt azáltal, hogy a BKK közbeszerzési eljárás nélkül újra a T-Systemt bízta meg a jegyrendszer elkészítésével, annak ellenére hogy az az első verzióban súlyos hibákat hagyott.

A BKK a budapesti vizes vb kezdetén indította el kísérleti jelleggel az e-jegyek értékesítését, de hamar kiderült, hogy a rendszer nagyon könnyen kijátszható, miután egy tizennyolc éves fiú egy laikusok számára is megtanulható módszerrel 50 forintért vásárolt magának jegyet BKK netes felületén. A T-Systems erre feljelentette őt rendszerük feltöréséért. Később az is kiderült, hogy a rendszer adatbázisa is sérülékeny, és hogy valóban rosszindulatú hekkerek valószínűleg megszerezték több ezer felhasználó adatait, benne a teljes névvel, ímélcímmel, személyi igazolványok számával.

Később a T-Systems részben elismerte a hibákat, és azt ígérte, saját költségükön elvégzik a rendszer továbbfejlesztését. A BKK el is fogadta az ajánlatot, hogy az informatikai cég a saját költségén javítsa ki a hibákat, ez azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint nem volt szabályos.

A testület szerint ugyanis azután, hogy kiderültek a rendszer hibái, a BKK-nak új közbeszerzést kellett volna kiírnia kijavításukra vagy új rendszer fejlesztésére ahelyett, hogy a T-Systemsszel kötött szerződést módosítja.

Hozzászólások