Az osztrákok kiszámolták, kiket érdemes befogadni

Az osztrákok kiszámolták, kiket érdemes befogadni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Gazdaságilag Ausztria jobban jár egy nyugat-európai bevándorlóval, mint egy kelet-európaival.

Erre a megállapításra jutott a bécsi EcoAustria gazdasági kutatóintézet, amiről a G7 gazdasági portál számol be. A tanulmány kitér az unión kívülről érkező menedékkérőkre is, az ő esetükben a humanitárius, és nem a gazdasági szempontoknak kell érvényesülniük, rájuk tehát költeni kell.

A kutatást az osztrák külügyön belül működő integrációs alap, és a Bécsi Egyetem családkutatással foglalkozó intézete közösen végezte és azt vizsgálták, hogy az országba betelepülő külföldiek 2013 és 2020 között mennyi adót és járulékot fizetnek be közvetlenül a költségvetésbe, illetve mennyit kapnak onnan különböző juttatások formájában.

Arra jutottak, hogy összesen 171 ezer 450 kelet-európai bevándorló érkezik hozzájuk, ők a vizsgált időszakban összesen 5,8 milliárd euróval többet fizetnek az államnak, mint amennyit kapnak tőle. Egy keleti bevándorló tehát átlagosan 33,8 ezer euróval javítja a költségvetés egyenlegét. Ezzel szemben a nyugat-európaiak – akikből 65 ezer 998 érkezik Ausztriába – fejenként 39,4 ezer eurós pluszt jelentenek, összesen 2,6 milliárd euróval fizetnek többet a juttatásaiknál.

Az EU-n kívülről érkezők 133 ezer 654-en vannak, ők fejenként 9 ezer euróval vannak a pozitív tartományban, tehát összesen 1,2 milliárd eurós többletet generálnak. Ez egy vegyes halmaz, vannak itt Amerikából, Svájcból, Törökországból vagy az ázsiai országokból érkezők, akik nem folyamodnak menekültstátuszért.

Az osztrákok leszögezik, hogy a menedékkérők esetében a legfontosabbak a humanitárius szempontok, ezeket kell elsődlegesen figyelembe venni. A menedékjogot kapók és humanitárius támogatottak az időszak alatt várhatóan 152 ezer 495-en lesznek, és összesen 8,1 milliárd, azaz fejenként 53,1 ezer eurós nettó kiadást okoznak.

A beáramló munkaerő a tanulmány szerint minden szegmensben csökkenti az osztrák fizetések átlagos szintjét, ez pedig a magasabban képzett, nyugati bevándorlókra is igaz – ők körülbelül 1,2 százalékkal csökkenthetik a fizetéseket.

Azonban a teljes népmozgást tekintve azonban Ausztria jól jön ki a vizsgált időszakból, az állami költségvetés 2020-ig nettó 1,4 milliárd euróval több bevételhez jut.

Hozzászólások