Csepreghy Nándor: A választások előtt elosztják az összes EU-támogatást

Csepreghy Nándor: A választások előtt elosztják az összes EU-támogatást

Utolsó frissítés:

Gyükeri Mercédesz Szerző:

Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz

Uniós pénzek és külföldi befektetések nélkül nem állna meg a lábán a magyar gazdaság, a kormány mindenesetre büszke lehet magára – beindította a kampányt a Miniszterelnökség miniszterhelyettese.

Akkor lesz jó a magyar gazdaság, ha külső pénzek nélkül is képes lesz legalább 3 százalékos gazdasági növekedésre, egyelőre azonban még nem tartunk itt – Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese ezzel indokolta a HG gazdasági évnyitó konferenciáján, miért van szükség az uniós forrásokra. És mindjárt meg is erősítette:

március 15-ig lezárják a 2020-ig rendelkezésre álló valamennyi EU-támogatás lekötését.

A politikus felvállaltan kampánybeszédet tartott szakmai közönsége előtt. Ebben azonban nem csak a magyar választókat szólította meg, hanem a már emlegetett Európai Uniót, és annak azokat a nyugati országait is, amelyek néhány éve még azt fontolgatták, hogy 2020 után, a következő EU-pénzügyi ciklusban teljesen megszüntetik a vissza nem térítendő támogatások rendszerét.

Ezeknek a pénzeknek a szerepét nem lehet alábecsülni: a miniszterhelyettes felidézte, hogy a 2010-es kormányváltás idején még a beruházások 98 százaléka származott innen. Mára ez az arány elmondása szerint 50 százalékra csökkent – ez még mindig elég magasnak tűnik ahhoz, hogy Magyarország a saját lábára álljon. Főleg ha közben egy kormánytag azzal dicsekszik, hogy tavaly – jobbára egy 2016-os törvénymódosításban lehetővé tett nagy arányú előlegeknek köszönhetően – 2488 milliárd forintot fizettek ki a pályázóknak. (Azt nem tette hozzá, hogy mivel ebből elég keveset fedezett Brüsszel, az év végére rekordszintű, 1974 milliárdos deficit halmozódott fel.)

Csepreghy sajátos érvet hozott arra, miért is érdeke a nyugat-európai országoknak a kelet-közép-európai régió támogatása (legyen szó beruházásokról, vagy a nettó befizetők által fizetett forrásokról):

A nyugat-európai életszínvonal fenntartásának kulcsa Kelet-Európában van.

Vagyis ha a régiónk fejlesztésére szánnak pénzt, azzal saját gazdaságukat, iparukat tartják fenn. A politikus szerint Magyarország érdeke a – nemzetállami alapokon álló – de erős Európai Unió is. Emlékeztett arra, két hete, egy brüsszeli konferencián ezért mondta azt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy hazánk kész növelni befizetését az EU kasszájába.

Csepreghy ezúttal a bürokráciacsökkentéssel kapcsolatos eddigi önkritikákat is mintha elfelejtette volna, ehelyett arról beszélt: a kormányzati munka hatékonyságának erősítése sikeres volt az elmúlt években.

Több példát is hozott erre:

Csepreghy dicsérte a válságból való kilábalás érdekében tett kormányzati lépéseket is. Ha megnézzük a válságkezelés módszereit, mindenhol azt látjuk, hogy az állam intervenciókat alkalmazott a növekedés újraindítása érdekében – fogalmazott, hozzátéve: nagy állami beavatkozás nélkül ma nem tartanánk itt.

Az más kérdés, hogy nyugodt környezetben mi az optimális – jegyezte meg.

Csepreghy beszélt Paks II-ről is. Megerősítve tárcája reggel kiadott közleményét közölte: a beruházás folytatását nem befolyásolja az osztrák bejelentés. Az energiapolitikáról szólva azt mondta:

az állam nem enged abból, hogy a piaci (háztartási és vállalkozói) árakat meghatározza.