szerző:
Lengyel Miklós

Rekordköltségvetés a hadseregnek, reformcsapatok a gazdaság frontján és néhány személycsere – ülésezik a parlament Pekingben.

Több mint 1100 milliárd jüan lesz Kína új katonai költségvetése, amely ezúttal is megdönti a korábbi rekordot. Ráadásul a katonai kiadások több mint 8%-kal nőnek, miközben a GDP csak 6,5%-kal. Szakértők gyanítják, hogy a valós összeg ennél is nagyobb, mert Kína nem híres arról, hogy túlságosan őszinte lenne ezen a téren. Persze a kínaiak katonai költségvetése (175 milliárd dollár) még messze elmarad az amerikaitól, amely szintén növekszik. A Kínával szomszédos államok mégis félnek: a pekingi parlamenti ülésszakkal egy időben egy amerikai repülőgéphordozó érkezett Vietnamba. 1975 óta, vagyis a vietnami háború vége óta nem volt ilyen demonstratív amerikai katonai jelenlét abban az országban, mely annak idején a kínaiak és az oroszok támogatásával harcolt Amerika ellen.

Az új költségvetést szokás szerint a miniszterelnök ismertette, de a South China Morning Post szerint új szereposztás lesz Pekingben. Két új reformcsapat alakul, mely közvetlenül az első embernek, Hszi Csin-ping elnöknek jelent és nem a kormányfőnek. A jól értesült hongkongi lap szerint nemcsak Hszi Csin-ping élvezi annak az előnyét, hogy eltörlik az időkorlátot a személyes karrierekben. Az egyik reformcsapat vezetője ugyanis az a 69 éves Wang Qishan (Vang Csi-sen lesz, aki az államfő legfőbb szövetségese. Ő irányította a korrupció elleni harcot az elmúlt öt évben. A kínai kommunista párt legfelső vezetéséből ugyan nyugdíjba vonult, de a South China Morning Post értesülései szerint továbbra is részt vesz az üléseken. Csak a szavazati jogát veszítette el. Megkapja viszont az alelnöki tisztet. Ebben a minőségben ő irányíthatja a kínai külpolitikát. Nem újdonság ez a számára, hiszen korábban ő volt felelős a kínai-amerikai gazdasági kapcsolatok alakításáért.

A mostani felelős, a 66 éves Liu He előrelép. Most jött vissza az Egyesült Államokból, ahol Trump gazdasági főtanácsadójával és a pénzügyminiszterrel tárgyalt. Azt nem sikerült megakadályoznia, hogy Trump büntetővámokkal sújtsa a kínaiak acél- és alumíniumexportját, de enyhítette a tervezett intézkedéseket, és fenntartotta a jó viszonyt a washingtoni döntéshozókkal. Ez nem esett túlságosan nehezére, hiszen tanulmányait jelentős részben az Egyesült Államokban végezte. A Harvard egyetemen a Kennedy iskolában szerzett doktorátust. Liu He ősszel bekerült a Politikai Bizottságba. Most pedig – a South China Morning Post értesülései szerint – miniszterelnök-helyettesi rangban ő irányítja majd a gazdasági reformbizottságot. Davosban ő képviselte Kínát, és azt ígérte, „olyan reformokat hajtunk majd végre, amelyekre senki sem számít külföldön”.

Tennivaló akad bőven: elsősorban az adósságválságot kell kezelni. Rinocérosznak nevezik Kínában azokat a megaadósságokat, melyeket a cégek felhalmoztak, és amelyeknek óriási a pénzügyi kockázatuk. Ezért is említette első helyen a kormányzat tennivalói között a pénzügyi stabilitást a miniszterelnök. A második helyen a környezetvédelem szerepel. Ez főként arra irányul, hogy Kína nagyvárosaiban végre lehessen levegőt venni. Pekingben már megkezdődött a program: tömegesen állították át a hagyományos szénfűtést földgázra. A hatalom váratlan gyorsasággal lépett: a lakosság Peking környékén egyáltalán nem volt erre felkészülve. Viszont a levegő tisztább lett a kínai fővárosban. A harmadik prioritás a társadalmi különbségek csökkentése, a szegénység felszámolása.

A kommunista Kína több mint száz dollármilliárdost számlál (és ebben még nincs benne a politikai elit, melynek vagyonáról csak találgatások vannak), de közben több százmillió ember még mindig hihetetlen szegénységben vegetál vidéken. A negyedik prioritás a fegyveres erők. Kőkemény hadsereg kell – hangsúlyozta a kormányfő. Hszi Csin-ping elnök, aki a hadsereg főparancsnoka is, viszont a párt vezető szerepét hangsúlyozza mind a hadsereg felett, mind pedig a gazdaságban. A gazdasági reformbizottságoknak tehát úgy kell sikeres reformokat végrehajtaniuk, hogy közben a hatalom kontrollja ne csökkenjen, hanem épp ellenkezőleg, növekedjen. Sikerül-e a kör négyszögesítése? A kínaiak a negyven éve tartó reformfolyamatban a gyakorlatban igazolták: lehet sikeres piacgazdaságot működtetni a kommunista párt kontrollja alatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!