szerző:
Gyenis Ágnes
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor kormányfőt és Matolcsy György jegybankelnököt is beidézné a bíróságra 2015 tavaszi brókercsőd-hullám károsultjaiból alakult csoport, amely 100 százalékos kifizetést követel a történtekért felelősnek tartott államtól. A hosszúnak ígérkező ügy tárgyalása csütörtökön kezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

Hosszú bizonyításra számít Palotás János, a bedőlt Quaestor, a Buda-Cash és a Hungária brókercégek közel 1800 károsultját pertársaságba szervező szakember a Fővárosi Törvényszéken ma indult eljárásban. A perben azt szeretné elérni, hogy a bíróság mondja ki a magyar állam felelősségét a brókertársaságok törvénytelen működéséért, ügyfeleik átveréséért és az okozott kárért.

A kár összegét nem kell megállapítani, mert az ismert: csak azok a quaestoros és hungáriás kötvényesek, akik nem vagy csak részlegesen kaptak kártalanítást a speciális „Quaestor-törvény” alapján még legalább 60-70 milliárd forintot követelnek és további tízmilliárdos a Buda-Cash kisbefektetőinek a vesztesége is. (Utóbbiakat csupán a Befektető-védelmi Alapból kártalanították fejenként maximum 6 millió forintig.)

A három értékpapír-kereskedő által körülbelül 60 ezer ügyfélnek okozott teljes kár meghaladta a 300 milliárd forintot, ebből a mostani perközösség húszmilliárdos összegért harcol. (Palotás egyes kliensei tavaly a Strasbourgi Emberi Jogi bírósághoz is fordultak mondván, a magyar állam alapvető jogaikat sértette meg.)

©

Aligha lesz könnyű dolga azonban a Palotás által mozgósított ügyvédeknek. Nem elegendő ugyanis, ha bírósági ítélet születik arról, hogy a különféle állami intézmények jogsértést követtek el a brókercégek szabályozásakor, ellenőrzésekor vagy a nyilvánosság megtévesztő tájékoztatásakor, azt is meg kell állapítania a bíróságnak, hogy az ügyfelek kárát konkrétan az állam magatartása okozta.

Brókerbotrányok

A Buda-Cash Brókerház működési engedélyét 2015. február 23-án függesztette fel a Magyar Nemzeti Bank, miután egy átfogó vizsgálat során súlyos visszaélésekre utaló információkat fedezett fel. Ezt követően az egész szektorban eladási roham kezdődött.

A jegybank a Quaestornál is a Buda-Cash ügy miatt kezdett vizsgálódni március 8-án, egy nappal később a társaság öncsődöt jelentett. Kiderült, hogy a csoport által kibocsátott és a brókercége által forgalmazott kötvények egy része fiktív volt: a 210 milliárd forintnyi kötvényállományból 150 milliárdot engedély nélkül bocsátottak ki, így a csődöt sem a Buda-Cash bedőlése miatti kötvényeladás idézte elő. A Quaestor ügyfelei között ráadásul nem csak magánszemélyek voltak, de több önkormányzat, a Külügyminisztérium is.

Mivel a kötvényekre sem a betétbiztosítási alap, sem a befektetővédelmi alap nem vonatkozott, ezért a kormány külön törvényben biztosította a kártalanítást. Ezt az alkotmánybíróság és az Európai Bíróság is elvetette, az újabb törvény alapján az egykori befektetők 30 millió forintig jogosultak kártalanításra az államtól, efölött a brókercégektől követelhetik káruk megtérítését.

Palotás bízik ebben, mert mint a hvg.hu-nak a tárgyalás után elmondta: azzal érvelt, hogy törvényes és gondos állami kontroll mellett az érintett cégeknek és termékeiknek egyáltalán nem is lett volna szabad a piacon lenniük, azaz kárt sem okozhattak volna, sem 300 milliárdot, sem többet, sem kevesebbet.

Csakhogy egyes bátrabb ügyfelek indítottak már pereket a pénzügyi cégeket felügyelő Magyar Nemzeti Bank felelősségének a megállapításáért, de nem jártak sikerrel. Egy, a Quaestornál tízmillióját elveszítő kötvényes ügyvédje a hvg.hu-nak azt mondta: a bíró által feltett kérdések alapján az első tárgyalás után nyilvánvaló volt, hogy az ügy reménytelen, ezért inkább visszavonták azt a kerestet, nem akarták újabb, fölösleges költségekbe verni a károsultat.

©

Lehet perelni az államot?

Azon túl, hogy a simlis brókercégek vagyontalanná váltak, ez lehet az oka annak, hogy a károsultak 80 százaléka semmilyen jogi lehetőséget nem ragad meg azért, hogy a pénzéhez jusson. Pedig nagyon is jogosnak tűnik a háborgásuk:

hogyhogy évtizedig nem vette észre a felügyelet a fiktív számlákat, az engedély nélküli, fedezetlen kötvénykibocsátásokat, a hamis kimutatásokat, a tőkehiányt.

A csütörtöki tárgyaláson az állam (ebben az esetben a nemzeti fejlesztési tárca) ügyvédei azt bizonygatták: őket nem is lehet perelni. Ennek jegyében ellenkeresetet nyújtottak be, és a kereset jogosulatlanságát igyekeztek bizonyítani.

Fő indokuk az volt, hogy a törvények szerint kártalanított ügyfelek ennek fejében lemondtak a jogaikról. „Igaz, lemondtak például arról, hogy a brókercégek felszámolásában részt vegyenek, és azzal kapcsolatosan pereket indítsanak. De nem adták át az államnak még a válóperük vitelét is!” – tromfolt erre Palotás. Arról nem beszélve, hogy az egyáltalán nem kártalanított befektetők nem mondtak le semmiről.

„Felkészültünk – folytatta Palotás – 140 oldalas szakvéleményt nyújtottunk be, érdemi választ várunk rá.”  Meglehet naivan, de hisz abban, hogy az állam nem kaphat felmentést ebben az ügyben a perelhetőség alól. A pereskedő csapat nem is áll le, Orbán Viktor kormányfőt, Matolcsy György jegybankelnököt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét is megpróbálják beidéztetni a bíróságra. A következő tárgyalás június végén lesz.

Quaestor-károsultak tüntettnek a Fővárosi Törvényszék előtt 2016 októberében
©

Mentés a 24. órában

Új elem az ÁSZ felelősségének a feszegetése azért, mert nem ellenőrizte a brókercégeknél pénzt forgató állami intézményeket és önkormányzatokat. Közülük a Szijjártó felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőháznak kivételesen sikerült a gyakorlatilag csődben lévő Quaestorból a 24. órában kikapnia 3,8 milliárd forintját, miközben az agrártárcához tartozó Tartalékgazdálkodási Intézet félmilliárdos nagyságrendű summát bukott a Hungáriánál, Százhalombatta önkormányzata pedig ugyanitt kétmilliárdot, s a sor még hosszú.

Bár ezek az intézmények jellemzően állampapírok megvásárlására adtak megbízást a brókercégeknek, érdekes a felvetés, hogy

miért kockázatokat hordozó vállalkozásokra, nem pedig a számukra abszolút biztonságos államkincstárra bízták e befektetési manővereket.

És mindezért hosszú éveken át miért nem húzta meg senki a vészharangot, például a biztonságos pénzkezelésüket ellenőrizni hivatott ÁSZ.

A jelek szerint a kormány elégedett azzal, hogy mindhárom ügyben büntetőeljárások folynak, a Befektető-védelmi Alap és a speciális Kártalanítási Alap pedig több 150 milliárd forintnyi kártalanítást pengetett ki, aminek a terhét nem csekély részben a szabályosan működő pénzügyi intézmények viselik. Közben a Quaestor fiktív kötvényeit megvásárlók pár száz fős csoportja százszázalékos kifizetést kapott a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. felszámolásában, pedig amit ők csináltak – kellő bizonylatok nélkül, extrahozamos „értékpapírokat” vettek – az a pilótajátékkal egyenlő.

A többi Quaestor-kötvényesnek pedig a legfőbb reménye úszott el azzal, hogy az állam tavaly 18 milliárd forintért megvette az egykori Quaestor-birodalom legértékesebb vagyontárgyának tartott, a tulajdonos cég végelszámolója által eredetileg 28 milliárdért hirdetett DunaCity-ingatlanokat – sokan mutyit, a vagyon átjátszását sejtik az események mögött.

És aki esetleg el akarja tenni emlékbe a teljesen értéktelen Quaestor-kötvényét, annak akár több tízezer forintot kellett fizetnie a forgalmazó Quaestor brókercég felszámolójának, hogy egyáltalán megkaphassa azt. „Abszolút tévedés – fakadt ki ezzel kapcsolatos a hvg.hu-nak már tavaly Palotás – a kötvényeseknek nem egy semmit sem érő papír, hanem annak a pénzbeli ellenértéke jár. Az állam pedig, miután fizetett, perelje a becsukott brókercégeket és a vezetőiket.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Egyre bizarrabb a még folyó Quaestor-nyomozás

Részben a természetfeletti erők beavatkozásától, így például hindu tűzszertartástól várták a Quaestor vezetői a befektetők pénzének megtérülését – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Quaestor és Buda-Cash: Újabb perek indulhatnak a cégeket a bedőlés előtt irányító személyek ellen

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN), mint felszámoló a jogi eljárásai folyamán új információk birtokába jutott, amelyek ismeretében - a Quaestor és a Buda-Cash hitelezői érdekének védelmében - kereseteket nyújtott be a cégek felszámolásának megkezdése előtt a vállalkozásokat vezető személyekkel szemben.

Venezuelától szokott olyan levelet kapni az ENSZ, mint amilyet Magyarországtól kapott

Venezuelától szokott olyan levelet kapni az ENSZ, mint amilyet Magyarországtól kapott

Téli csodavilág Stájerországban - itt van a szomszédban, és még a szavunk is eláll tőle

Téli csodavilág Stájerországban - itt van a szomszédban, és még a szavunk is eláll tőle

Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump

Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump