szerző:
hvg.hu

Már csak akkor lehetne nehezebb a kitörés a szegénységből, ha kasztrendszer volna Magyarországon – állapította meg az OECD.

Egyetlen ország sincs az EU-ban, ahol nehezebb kitörni a szegénységből, mint nálunk. Erre a megállapításra jutott legalábbis az OECD: a szervezet felmérése szerint hét generáció munkájára van szükség ahhoz, hogy egy magyar család a szegénységből az átlagos jövedelmi szintig eljusson.

Egész pontosan azt vizsgálták, hány generáció kell ahhoz, hogy az ország tíz legszegényebb százalékába tartozó család az átlagot megközelítse. A 7 generációs magyar adat pont ugyanannyi, mint Kína vagy India mutatója, a helyzet ennél csak Brazíliában és Dél-Afrikában (9-9), valamint Kolumbiában (11 generáció) rosszabb.

Az EU-átlag 4,5 generáció. A kontinensen a legjobban a dánok állnak, ott ha valaki mélyszegénységben él, az unokája már felküzdheti magát az átlagos szintre. A finneknél, a norvégoknál és a svédeknél a dédunokának van esélye a kitörésre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!