szerző:
hvg.hu

Óriási a különbség Európa nyugati és keleti fele között, Magyarországon egyedül Budapest nincs a leszakadók között.

Közzétette az Eurostat a legfrissebb statisztikai atlaszát, és nem örülhetünk annak, amit benne látunk. Európa keleti és nyugati fele között még mindig hatalmas a különbség, és nem csak a gazdaságban, hanem az életkörülményekben és az emberek egészségi állapotában is. Igaz, Orbán Viktor szerint 2030-ra utol kell érnünk Ausztriát – hogy ez miért teljesen irreális, azt ebben a cikkünkben elemeztük ki –, Matolcsy György pedig 2050-et tartja reális célnak, de egyelőre nincs jele annak, hogy közelednénk a nyugatiakhoz.

Az Eurostat régiónként, néhány térképen pedig megyénként is mutatja az adatokat. Így aztán az is látszik, hogy az országból egyedül Budapest tud kicsit kiemelkedni.

1. Egy lakosra jutó GDP

Kelet- és Közép-Európából csak Budapest, Prága, Pozsony és Varsó régiója emelkedik ki, a fővárosok legalább az EU-átlagot hozzák. Az is jól látszik, hogy Nyugat-Európa gazdaságát is a németek, az osztrákok, Olaszország északi része, valamint London és Párizs pörgeti igazán.

Egy lakosra jutó GDP. Kékkel az EU-átlag fölötti régiók, lilával az átlag alattiak.
©

2. Fizetések

Mintha egy 1990 előtti Európa-térképet látnánk, még Németország egykori két fele között is ott van a határ. Amire viszont nagyon nem lehetünk büszkék: Magyarország keleti és déli része még Lengyelországtól, Csehországtól és Szlovákiától is leszakadt, a román és a bolgár állapotokhoz hasonlítható az ottani helyzet.

Átlagfizetések, vásárlóerő-paritáson számolva
©

3. Egy munkaóra hozzáadott értéke

Magáért beszél a kép, Nyugat-és Kelet-Európa két más világ.

Egy munkaóra hozzáadott értéke. Kékkel az EU-átlag fölötti, lilával az az alatti régiók. Sötétlilával azok a régiók, ahol az érték az EU-átlag felét sem éri el.
©

4. Születéskor várható élettartam

A rosszabb anyagi helyzet látszik azon is, meddig élnek az emberek. Míg Európa gazdagabb részein a 2016-ban született gyerekek átlagosan 84 évnél is hosszabb életre számíthatnak, a mi régiónkból egyedül Csehország, valamint néhány lengyel régió várható élettartama érte el legalább a 78-79 évet.

Születéskor várható élettartam 2016-ban. A világos területeken 78 év alatt, a legsötétebbeken 84 év fölött.
©

5. Népességváltozás

Ebben a számban nem csak a természetes fogyás vagy a népességbővülés van benne, hanem a be- és a kivándorlás is, vagyis egyszerre mutatja azt, milyen az egészségügy, és mennyire éri meg egy-egy megyében élni. A helyzet nem biztató: Magyarországon egyedül Pest megye (valószínűleg az agglomerációba kiköltöző budapestiek miatt), valamint Győr-Moson-Sopron megye lakossága nőtt 2016-ban. Az ország 11 megyéje a legrosszabbul állók közé tartozik.

Népességmozgás megyénként. Kékkel azok a helyek, ahol többen élnek, mint egy éve, sárgával azok, ahol kevesebben.
©

 Pontos számokat a linkekre kattintva találhatnak, a teljes statisztikai atlaszt pedig itt nézhetik meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!