szerző:
hvg.hu

Egy krakkói cég, amely ablakkereteket gyárt és évi 1,5 milliós termelésének legnagyobb részét Nyugat-Európába exportálja, hamarosan reklámkampányba kezd a legnézettebb francia tv csatornán. Az időzítés nem véletlen.

 Most jár le az a kedvezmény, amit a francia kormány a jól szigetelt ablakok beszerelésére adott környezetvédelmi programja keretében. Mostantól aki nem akar sokat költeni az új ablakkeretre, az olcsót kell, hogy válassza. Na, erre jelentkezett be a krakkói cég. Amelynek exportja eddig inkább Németországba és Olaszországba áramlott, a francia piacot a hazai cégek uralták eddig, a speciális francia hagyományokhoz igazodó szabályozásnak köszönhetően. De a lengyelek lebontanák ezt a falat és olyan korszerű ablakkereteket ajánlanak, amelyek már Németországban is menőnek számítanak és megfelelnek a francia szabályoknak is.

 A Les Echos információi szerint a lengyel vállalat felszálló ágban van a francia piacon, köszönhetően annak a hálózatnak, amely kb. 150 kis helyi, francia cégből áll. A lengyelek optimisták, és a következő években 30 százalékos plusz forgalmat remélnek a francia piactól. Nem is olyan régen, az EU bővítésekor, a nacionalista francia propaganda a lengyel vízvezeték-szerelőt állította kampánya középpontjába, mondván, elveszi a munkát (mert olcsó) a tisztességes bérért dolgozó franciáktól. Arról persze nem szólt a nacionalista érzelmeket keltő kampány, hogy egy francia nagyvárosban négy-öt hetet kell várni egy vízvezeték szerelő megjelenésére. Mert már akkor is elképesztő hiány volt a mesteremberekből, amit részben kompenzált a Kelet-Európából ide áramló munkaerő, amely az otthoni jövedelmének a sokszorosát keresi meg a halódó nyugati piacon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Weinstein azzal dicsekedett, hogy lefeküdt Jennifer Lawrence-szel

Weinstein azzal dicsekedett, hogy lefeküdt Jennifer Lawrence-szel

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Napos, de hűvös idő várható

Napos, de hűvös idő várható