szerző:
hvg.hu

Az elmúlt tíz évben majdnem százezer ember kapott tartózkodási engedélyt az EU-ban pénzért, közülük húszezren Magyarországon.

Bűnözők előtt is megnyitották az EU kapuját a tagállamok az úgynevezett aranyvízumokkal – figyelmeztet most kiadott jelentésében a Global Witness és a Transparency International (TI). Ilyen, a külföldiek befektetésért való letelepedését lehetővé program volt Magyarországon a letelepedési államkötvény, amelyről a TI magyarországi szervezete a Költségvetési Felelősségi Intézettel készített elemzését hétfőn tette közzé. Ebben azt állapította meg, hogy az állam 30 milliárd forintot bukhatott a programon.

Az európai elemzés szerint legalább hatezer útlevelet és majdnem 100 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki a tagállamok az elmúlt évtizedben, jobbára különösebb ellenőrzés nélkül. A vízumokért cserébe a 28 tagország összesen 25 milliárd eurónyi tőkére tett szert.

Harmincmilliárd forintot buktunk a letelepedési államkötvényeken

Érdemi hasznot nem hozott a letelepedési kötvény az országnak, sőt, 30 milliárd forintot buktak az adófizetők, miközben súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek jutottak be az országba komoly ellenőrzés nélkül - állapította meg a Transparency International Magyarország és a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest.

Öt olyan ország volt, ahol a pénzért kiadott engedélyek száma meghaladta a tízezret, Spanyolrszág, Lettország, Portugália és az Egyesült Királyság mellett hazánk. A TI magyarországi jelentése szerint 19855 külföldi jutott nálunk letelepedési engedélyhez – több esetben súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek.

Nem csak itt lehettek azonban gondok: Cipruson és Portugáliában nem vizsgálták a jelentkezők vagyonának a forrását, Máltán pedig az sem jelent gondot, ha valakit korábban elítéltek, vagy nyomozás folyik ellenük. Lettországban, Magyarországon és az Egyesült Királyságban a kérelmek több mint 90 százalékát elfogadták a helyi hatóságok

Az Európai Bizottság a jövőben szorosabban felügyelné a pénzért kapható állampolgárság intézményét – ilyen nyolc tagállamban létezik, közte az offshore-központként is ismert Máltán és Cipruson. Ez azonban aligha lesz elég: Brüsszel a pénzmosás elleni fellépés keretében is vizsgálhatja a harmadik országból származó pénzek mozgását is. A Financial Times úgy tudja, hogy a bizottság a jövő hónapban teszi közzé első jelentését az aranyvízumokkal és az állampolgárságot is adó programokkal kapcsolatban. Vera Jourová jogérvényesülésért felelős biztos azonban azt is elmondta korábban a lapnak, hogy az EU-nak nem áll jogában betiltani az ilyen programokat.

(via Financial Times)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek