szerző:
hvg.hu

Az évi 30 százalékos vagy 72 ezer forintos állami támogatás az egyik legfőbb ok, ami miatt sokan a lakás-takarékpénztárakat választották. Most épp ezt venné el a parlamenti többség.

Egyetlen nap alatt átnyomják a parlamenten a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését. Ha a kormánytöbbség holnap megszavazza Bánki Erik törvénymódosítóját, akkor egy nappal az után, hogy Áder János aláírja a törvényt, az már életbe is lép. A már meglévő szerződésekre még járni fog az állami támogatás, de az ez után megkötöttekre már nem. Sőt, azokra sem, amelyek most is élő szerződés meghosszabbítása után járnának.

De miért volt ennyire népszerű a lakás-takarékpénztár?

Az állami támogatás összege most még a betétként elhelyezett összeg 30 százaléka, legfeljebb évi 72 ezer forint, ezt a maximumot havi 20 ezer forintos befizetéssel lehet igénybe venni. Az összeget bármilyen lakáscélra fel lehet használni, és a lakáshitel előtörlesztésébe is be lehet forgatni.

Ráadásul egy lakás-takarékpénztártól az ember sokkal könnyebb feltételekkel kaphat állami támogatást a lakásvásárláshoz, mint ha csokot igényelne, például ebből nem zárják ki a gyerekteleneket.

A Bankmonitor.hu korábban úgy számolt: egy 4 éves, 20 ezer forintos szerződéssel nagyságrendileg 1,25 millió forinttal, míg egy 10 éves futamidejűvel 3,1 millió forinttal csökkenthető a hiteltartozás. Ezt az összeget közeli hozzátartozók részére nyitott lakástakarékkal akár többszörözni is lehet. A portál készített egy összehasonlító elemzést arról is, miben különbözik a lakás-takarékpénztár és a banktól kapott lakáshitel, és arra jutott: a banki hitel mellett a magasabb felvehető összeg szól, húszévesnél hosszabb időtávra tervezve viszont már megnő a hitel teljes visszafizetésének mértéke. Kamat és végtörlesztési díj szempontjából pedig nincs egyértelmű győztes.

De társasházak, lakóközösségek is dönthetnek úgy, hogy igénybe veszik az állam által nyújtott 30 százalékos támogatást. Esetükben a lakások számától függ, hogy mennyi az a maximális összeg, amelyet az állam minden évben hozzátesz megtakarításukhoz. Az összegyűlt pénzt a közös tulajdonban álló épületrészek felújítására, korszerűsítésére, vagy éppen a társasház, lakásszövetkezet által korábban felvett hitel visszafizetésére fordíthatják.

Így aztán nem csoda, hogy a magyarok megtakarításain belül a betétek közel egyharmados arányt képviselnek, hiszen a lakástakarékokat is ide könyvelik. 2003 és 2016 között a betétállomány évente átlagosan 16 százalékkal nőtt. A lakástakarék-ügyfelek korábban inkább a meglévő otthonuk felújítására költötték a pénzt, amióta viszont drágulásnak indultak a lakások, egyre inkább lakásvásárlásra szánják az ott gyűjtött összeget. A magyar lakás-takarékpénztárak hitelállománya 2016-ban 289, a betétállományuk 725 milliárd forint volt a Portfolio összesítése szerint, és ez az összeg évről évre dinamikusan nőtt.

Ezek alapján egyértelmű, hogy a lakás-takarékpénztárak a 30 százalék állami támogatás miatt voltak ennyire népszerűek, épp amiatt, amit most elvennének a képviselők.

A lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről itt olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat

Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Elhunyt Sárkány József művészettörténész

Elhunyt Sárkány József művészettörténész