Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe

Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A lakás-takarékpénztári kedvezmény megszüntetése a piac legnagyobb szereplőjét, a Fundamentát érintheti rosszul. És persze az ügyfeleket, akik annak ellenére szeretik ezt a megtakarítási formát, hogy nem ez kínálja a legnagyobb állami támogatást.

Az egyik legnépszerűbb megtakarítási formát nyírta ki az Országgyűlés azzal, hogy Bánki Erik fideszes képviselő javaslatára megvonják az új lakás-takarékpénztári befizetések után járó állami támogatást.

A lakástakarék annak ellenére tudta növelni a népszerűségét az elmúlt időszakban, hogy nemrég már temették. A kormány ugyanis 2016-ben egy az állami támogatás szempontjából még ennél is kedvezőbb formát kreált, a nemzeti otthonteremtési közösséget (nok), ismertebb nevén a lakáslottót.

Ám a lakástakarékban tartott pénz azonban nem csak új lakás vásárlására használható fel, és ezen túl is minden tekintetben rugalmasabb megtakarítás a lakáslottónál, amelynél ráadásul a lakáshoz jutás esélye függ a befizetéstől és egy sorsoláson is szerencsésnek kell lenni. Igaz, a nok ügyfelei jóval magasabb (évente 72 ezer helyett 300 ezer forintos) állami támogatásra számíthatnak.

©

A jelek szerint ez eddig nem zavarta az embereket: a piac legnagyobb szereplőjénél, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-nél tavaly az előző évhez képest 25 százalékkal nőtt az új szerződések száma, ráadásul ezek háromnegyedét már havi 20 ezer forint befizetés vállalásával kötötték – ennyi kell ahhoz, hogy a maximális, évi 72 ezer forintos állami támogatást megkaphassa valaki.

A cég idei beszámolója szerint 2017 végén 780 ezer számlát kezelt, ami a csaknem 1,5 milliós hazai szerződésállomány több mint fele. És – mint a Bankmonitor korábbi cikkében megjegyezte – a társaság évek óta nettó kifizető, vagyis a lejáró szerződések utáni kifizetések meghaladják az ügyfelek befizetéseit. Amíg a befizetés 150 milliárd volt tavaly, a pénztár 210 milliárdot fizetett ki. A társaság ez alapján úgy kalkulált, hogy 1 forint állami támogatás 7 forintnyi lakáscélú beruházáshoz járult hozzá – erről Tátrai Bernadett, a Fundamenta elnök-vezérizgatója is beszélt a Portfolio keddi konferenciáján.

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

Tátrai Bernadett a Portfolio konferenciáján beszélt.

A Fundamenta a lakáshitelek piacán sem kis szereplő: tavaly az összes lakáshitel 18 százalékát kötötték a pénzintézetnél, míg az öt éven túli kamatfixálású hitelek 54 százaléka volt a céghez köthető. A társaság tavaly több mint 41 milliárd forint bevételt ért el, ez után 6,22 milliárd forint volt az adózott eredménye, eszközállománya pedig már az 500 milliárd forintot közelítette az év végén. 343 milliárd forint volt a hitelek állománya, ezzel a lakástakarékok hitelállományának több mint a 90 százalékát tudhatja magáénak. (Ehhez hozzájárul, hogy az OTP Lakástakarék helyett az OTP Jelzáloghitel Zrt. kezeli az állományt.) A Fundamenta által kibocsátott kölcsönök teszik ki ugyanakkor a teljes hazai lakáshitel-állomány 11 százalékát is.

Az LTP-betéteknél még nagyobb volt a cég részesedése: a teljes, 800 milliárd forintot állománynak több mint a felét, 434 milliárdot tartottak számon a Fundamentánál.

20 éves történet

A magyarországi Fundamenta egyidős a lakás-takarékpénztárakkal (LTP): a kölni székhelyű Bausparkasse Schwäbisch Hall AG többségi tulajdonában levő hitelintézet a Horn-kormány idején, 1997-ben, nem sokkal az erről szóló törvény január elsejei hatályba lépése után kezdte meg magyarországi működését. A német társaság életében nem kis szerepet tölt be a magyarországi vállalat: 7,3 milliós ügyfélkörének tizede él itt.

©

A magyar piac meglehetősen koncentrált, a Fundamentán kívül két nagybank, az OTP és az Erste kínál ilyen termékeket. Az Aegon LTP-je idén október elsején fejezte be az értékesítést (azzal párhuzamosan, hogy az Aegon eladta jelzáloghitel-állományát is), és az Erste is marginális szereplőnek számít.

Így a változás igazán az erre szakosodott Fundamentát kapja telibe – érthető, hogy Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a hír hallatán annyit mondott: nem lát problémát.

Csányi Sándor a lakástakarékokról: Meccsen voltam tegnap, nem látok problémát

Az OTP vezetője a hvg.hu-nak elmondta: az állami támogatás megszüntetéséről nem egyeztettek előzetesen a Bankszövetséggel.

A vég azonban itt is elkezdődött: az OTP Lakástakarék jelezte, október 16-a, vagyis a törvény elfogadásának napja az utolsó időpont, amikor még szerződést lehet kötni a társaságnál.

Túlzás azonban, hogy a Fundamentán túl érintetlenül hagyná a piacot a 24 óra alatt átvert módosítás. A BÉT-en jegyzett Duna House Holding a javaslat benyújtása után néhány órával már profitfigyelmeztetést adott ki, amelyben azt jelezte, hogy az intézkedésnek rövid távon negatív hatása lehet az ingatlanközvetítő és -befektető társaság eredményére.

A lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről itt olvashatnak bővebben.

Hozzászólások