szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Több százezer ember lakhelyén állt le a szemétszállítás hétfőn reggel. Van, ahol az önkormányzat tárgyal a megoldásról, máshol csak abban bíznak, hogy majd segít az állam. Körbenéztünk azokon a településeken, ahol hétfőre várták volna a kukásautót.

Teljes a tanácstalanság azokban a városokban és falvakban, ahol elvileg a Zöld Híd Kft. kukásautói dolgoznak, azé a cégé, amely a pénzhiány miatt leállította a szemétszállítást. A legjobban azok aggódnak, ahol hétfő a szemétszállítás napja – a többi településen is azt figyelik, mi történik ott, ahol ma kellene megérkezniük a kukásoknak.

©

Amikor felhívtuk ezeket az önkormányzatokat, hamar kiderült: ők sem tudják, most mi lesz.

Mi is kitettük a polgármesteri hivatal elé a saját kukáinkat, aztán legfeljebb majd visszahúzgáljuk

– mondták például a galgamácsai polgármesteri hivatalban. Addig is arra kérik a helyieket, készüljenek úgy, mintha minden a megszokott rendben menne, és közben folyamatosan tárgyalnak, hogy legyen valaki, aki talán még ma elviszi a szemetet. A legtöbb érintett önkormányzatnál azt mondták, dolgoznak a megoldáson, de arra, hogy pontosan kik vihetnék el a hulladékot, nem kaptunk válaszokat. Rövid távon megoldás lehet az, hogy a környéken dolgozó más hulladékszállítók segítsenek be, de ez nekik pontosan ugyanúgy pénzbe kerül, mint a Zöld Hídnak, a meglévő kapacitások átcsoportosítása egy ideig működhet, de csodát nem lehet tenni. Akadt olyan falu is, ahol ennyire sem jó a helyzet, és azt a választ kaptuk: reménykednek, hogy valami lesz, mert a Facebookon azt olvasták, hogy az illetékesek már rajta vannak az ügyön.

A nagyobb városokban még elviszik a szemetet, a falvakban nem tudni, mi lesz

A Zöld Híd Kft. Budapest északkeleti határától a Dunakanyaron át Nógrád megye nyugati felén keresztül egészen a szlovák határig végzi a szemétszállítást. A térség legnagyobb települései közül Balassagyarmat és Vác van szerencsésebb helyzetben, ott alvállalkozók végzik a munkát, azt ígérik, hogy amíg van pénzük kifizetni a dolgozókat és a kukásautók üzemanyagát, addig elvégzik a munkát. Hogy Gödöllőn mi lesz, azt egyelőre nem tudni, a szomszédos Szadán mindenesetre ígérik: aki kiteszi a kommunális hulladékot, attól elviszik azt.

©

„Tisztelettel tájékoztatjuk önöket, hogy a mai, pénteki napon a megszokott rend szerint elindultak begyűjtő járataink.” Ezzel a mondattal fogadta egy gépi hang a telefonban azokat, akik hétfő reggel meg szerették volna kérdezni a Zöld Híd Zrt.-t, érdemes-e kitolni a szemeteseket az utcára, el fogja-e vinni valaki azokat. Késő délelőttre javult a helyzet, de akkor is csak azt tudták elmondani, hogy hol vannak éppen alvállalkozók, akik még elviszik a szemetet. Márpedig az érintettek nincsenek kevesen: a cég 116 település nagyjából 350 ezer lakóját szolgálja ki, és még akkor is sokan maradnak szemétszállítás nélkül, ha az alvállalkozók több településen besegítenek. (Az összes érintett hely listáját itt olvashatják.)

A cég azt ígérte, hogy az iskolákból, a kórházakból, a közüzemekből, valamint a halottak napjára tekintettel a temetőkből elviszik a szemetet ez után is. Legalábbis addig, amíg a kukásautókban marad üzemanyag, mert újabb adag benzin vásárlására már nincs pénz.

Nem a tűzoltók állnak be szemetet szedni

A törvény szerint a mostanihoz hasonló helyzetben a Katasztrófavédelem feladata átvenni a szemétszállítási munkákat. Amikor megkérdeztük őket, hogy pontosan mit fognak most tenni, azt válaszolták: a lehető legrövidebb időn belül megszervezik az érintett településeken a hulladékszállítást. Arról szó sincs, hogy a tűzoltók állnának be kukásnak – tették hozzá. Ez nem csak azért van így, mert a tűzoltóknak bőven elég a saját munkájukat elvégezni, a Katasztrófavédelemnek nincsenek is szemetesautói.

©

A Katasztrófavédelem dolga akkor egyszerűbb, ha csak ideiglenes a probléma. Ekkor a törvény szerint csak annyit kell tenni, hogy kijelölnek egy vagy több szolgáltatót, amely a szabad kapacitása egy részét át tudja csoportosítani a Dunakanyarba és Nógrádba. Ez azonban tényleg nem több, mint a meglévő erőforrások átrendezése, ami csak ideig-óráig működhet.

Igazán nagy baj akkor van, ha annyi ideig nem sikerül megoldani a szemétszállítást, hogy a felgyülemlő hulladék már az ott élők egészségét veszélyezteti. Ha közegészségügyi veszélyt állapítanának meg, akkor tényleg át kellene vezényelni a katasztrófavédelmi dolgozókat szemetet szedni. Szerencsére ilyesmire azért minimális az esély, ennél még az is valószínűbb, hogy a kormány közbelép, és küld pénzt azoknak, akik vállalják a szemét elszállítását. A Zöld Híd szerint 2,5 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy rendezzék a helyzetet, amire a kormány azt válaszolta, hogy ez zsarolás, amelynek nem engednek.

A kormány tagjai arról már rutinosan beszélnek, hogy megvédenék a rezsicsökkentést. Csakhogy itt nehéz volna arra mutogatni, hogy az ellenfél egy, a saját profitját védő cég volna. A Zöld Híd ugyanis, amely egyebek mellett a rezsicsökkentéssel és a közszolgáltatási díjak 2012-es befagyasztásával magyarázza, hogy nincs pénze, az önkormányzatok társulása által létrehozott nonprofit cég. A finanszírozásért pedig az állami tulajdonú kukaholding is felelős. Vagyis ha nem emelik meg a számlákon is látható módon a rezsit, akkor is közpénzből kell megoldani a problémát.

©

A Zöld Híd addig is arra kérte az érintetteket: a felhalmozódó hulladékot biztonságos módon, az edény méretének megfelelő, lezárt zsákokban, lehetőleg saját területen tárolják. A társasházaknak pedig azt javasolták, hogy a gondnok vagy a közös képviselő jelöljön ki ezeknek egy ideiglenes tárolási helyet. Mellékszál, de a Természetvédelmi Világalap épp most indított kampányt a lakott területeken megjelenő nagyvadakról, és azt is tanácsolták: ahhoz, hogy véletlenül se szokhassanak oda a házakhoz a medvék, a szemeteszsákokat csakis az elszállítás napján érdemes a kukába helyezni.

A témában szeptemberben készült riportunkat és videónkat itt tekinthetik meg:

A szemétkáoszról szóló további cikkeinket itt érhetik el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!