Egy nap alatt húszévnyi kárt tett az árvíz Velence ikonikus épületében

Egy nap alatt húszévnyi kárt tett az árvíz Velence ikonikus épületében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bazilika egyes részeiben 16 órán át állt a víz nagyjából 90 centiméteres magasságban, károkat okozva a márványban, az oszlopokban és a bronz ajtókban.

Két évtizednyi kárt okozott a Szent Márk-székesegyháznak a Velencét hétfő óta sújtó árvíz. "Egyetlen nap alatt húsz évet öregedett a bazilika, és ez egy optimista becslés" – mondta Carlo Alberto Tesserin, a székesegyház gondnoka.

Ez a második alkalom 2000 óta, hogy az épület ilyen súlyos áradást él meg, és az ötödik alkalom csaknem ezeréves történelme során.

©

Tesserin szerint legfőbb ideje, hogy Velencét ellássák egy jobb árvízvédelmi rendszerrel, főként, mivel a Szent Márk-bazilika csak legfeljebb 110 centiméteres vízszintig védett. Hétfőn a vízszint 156 centiméterre emelkedett.

Luigi Brugnaro polgármester szerint a történtek ráirányítják a figyelmet a MOSE nevű árvízellenes gát befejezésének szükségességére. Az eddig 5,5 millió euróba került MOSE elkészültét a növekvő költségek és az építkezés elhúzódása hátráltatja.

©

Szeptemberben Danilo Toninelli infrastrukturális miniszter az olasz parlamentben közölte, hogy a Mose 94 százalékban elkészült, de 2017 óta áll a hatalmas közpénzeket felemésztő építkezés.

Hozzászólások