szerző:
hvg.hu

A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint 50 intercity vonatra fogyott el a helyjegy a hosszú hétvégén. A MÁV-Start szerint pedig 100 többletkocsit bevetettek, és náluk nem panaszkodtak zsúfoltságra.

Az október 23-ai hosszú hétvégén is beszámoltunk róla: rengeteg intercityre fogytak el a helyjegyek. Ilyenkor az utasok vagy egy lassabb vonatra szállhatnak föl, már ahol van ilyen, vagy ha felszállnak az intercityre helyjegy nélkül, ki kell fizetniük az 500 forintos büntetést, és ezután végig kell állniuk az utat.

A november 1-i hosszú hétvégén ugyanez volt a helyzet: a Közlekedő Tömeg szakmai szervezet szerint 50 intercityre adták el az összes pótjegyet már indulás előtt. Még a 23-ai eset után megkérdeztük a vasúttársaságot, ugyanez lesz-e a helyzet a november 1-i hétvégén is, vagy készülnek valamilyen megoldási stratégiával. A vasúttársaság kérdéseinkre azóta sem válaszolt.

De ugyanaz a helyzet alakult ki, aminek az egyik legfőbb oka, hogy a MÁV-Start tárolóvágányokon hagyja lerohadni a legjobb intercity kocsijait, mert azokat nem tudja levizsgálztatni, mivel az IC+ program miatt a legfőbb, szolnoki karbantartó műhely hatalmas kapacitáshiánnyal küzd – emlékeztet a Közlekedő Tömeg.

De az IC+-programtól hiába várjuk a kocsihelyzet megoldását, a Közlekedő Tömeg szerint 2016-ra 50 IC+ kocsinak kellett volna elkészülnie, azonban mindössze 2,5 darab lett kész.

Frissítés, MÁV-Start: Igenis több kocsi volt, és nem panaszkodtak zsúfoltságra

A vasúttársaság cikkünk megjelenése után kiegészítést kért, ebben azt írták: a hosszú hétvége során a vasúttársaság a kiemelkedő csúcsforgalom kezeléséhez is megfelelő számú kocsival rendelkezett. A legutóbbi hosszú hétvégén egymillióan, ezen belül vasárnap 414 ezren (kétszer többen, mint egy átlagos vasárnap) utaztak vonattal. 

A négy nap alatt az intercityk kétharmadát meg is erősítették plusz kocsikkal, összesen mintegy 100-zal. Az október 31. és november 4. közötti hosszú hétvégén az ügyfélszolgálaton sem zsúfoltságra, sem utaslemaradásra nem panaszkodtak, a jegyvizsgálók sem jeleztek ilyet, ahogy az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvégén sem voltak jellemzők az ilyen kifogások.

Hozzátették azt is, a nemzetközi vonatokat nem az ő dolguk bővíteni. Azt is megemlítették, hogy 2012 óta mintegy 700 kocsit újítottak fel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eddig nem tudta, mi hiányzott a fürdőjéből: a Donald Trump-vécékefe

Eddig nem tudta, mi hiányzott a fürdőjéből: a Donald Trump-vécékefe

Valamilyen kütyüt venne karácsonyra? Várjon még, a Mozilla megnézte, melyiket nem szabad

Valamilyen kütyüt venne karácsonyra? Várjon még, a Mozilla megnézte, melyiket nem szabad

Emlékszik a Különben dühbe jövünk Buggyjára? Most ön is vehet egyet Terence Hilltől

Emlékszik a Különben dühbe jövünk Buggyjára? Most ön is vehet egyet Terence Hilltől

Kamu adatvédelmi ellenőrzéssel vernek át önkormányzatokat csalók

Kamu adatvédelmi ellenőrzéssel vernek át önkormányzatokat csalók

Ilyen közel még nem volt a lynchi rémálom: érteni nem fogja, csak érezni

Ilyen közel még nem volt a lynchi rémálom: érteni nem fogja, csak érezni

Az ördög a vállunkon: teszten a V8-as Lexus LC500

Az ördög a vállunkon: teszten a V8-as Lexus LC500