szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Alig van már bérlakás Hódmezővásárhelyen, mert még Márki-Zay Péter megválasztása előtt kampány indult a bérlemények eladására, akár lakottan is. A polgármester a vásárlásba belehajszolt eladósodottakkal néz farkasszemet, és kénytelen széttárni a karját az igénylők előtt is, mert lakás, az nincs.

„Egyre többen jönnek a lakossági fogadóórákra azzal, hogy nagy teher a törlesztőrészlet. Olyan is jött, akinek a lakását vele együtt vették meg, aztán az új tulajdonos meg gyorsan felemelte a bérleti díjat negyven százalékkal” – ezt Kiss Andrea, Hódmezővásárhely alpolgármestere mondta a legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen azok után, hogy az utóbbi hónapok bérlakáseladásairól számolt be a városi iroda. A fideszes képviselők kevesellték az eladásokból befolyó pénzt, erre reagált az alpolgármester úgy, hogy talán nem kellett volna belehajszolni az egyébként is nehéz helyzetben levő embereket a hitelfelvételbe.

Hódmezővásárhelyen 2016-ban döntött úgy a közgyűlés, hogy meghirdeti eladásra az önkormányzati bérlakások jelentős részét. Úgy tudjuk, hogy Lázár János szorgalmazta az értékesítést. Az összesen 653 lakásból 407-et hirdettek meg eladásra, de a bérleti díjakat is megemelték jócskán. Első körben száz lakás kelt el, majd 2017 nyarán egyszerre háromszáz lakást hirdettek meg, ráadásul úgy, hogy a pályázatok beadásának határidejéig a vásárlási szándékot is be kellett jelenteniük a bérlőknek, mert amennyiben ezt nem teszik meg, akkor az önkormányzat a bérleményeket lakottan is eladja.

Ha az augusztus 2-i határidőig nem jelentkeznek helyi vásárlójelöltek, vagy legalább a vételi szándékot nem jelzik a lakók, úgy azokat a lakásokat, amelyekre pályáztak, eladjuk az ingatlanbefektető csoportnak.

nyilatkozta tavaly júliusban Antal István, az eladásokat koordináló iroda vezetője a helyi lapnak.

Márki-Zay Péter, miután februárban az időközi választáson polgármester lett, megpróbálta lassítani a bérlakások számának csökkentését, és újabb, szociális alapon kiadható lakásokat szerezni, egyelőre nem sok sikerrel.

©

A lakások zöme, kétszázötven még a februári időközi polgármester-választás előtt kelt el, nem csoda, hiszen több bérlő bepánikolt a háziúr esetleges megjelenésétől, és inkább eladósította magát, hogy megszerezze. Akadt, akinek a feje fölül eladták az otthonát valaki másnak, aki aztán rögtön utána megemelte a bérleti díjat. Még azok is reszketve gondolnak vissza ezekre a hónapokra, akik végül is megúszták.

„Majdnem öngyilkos lettem”

„Mit tudtam volna mást csinálni, mint véget vetni az életemnek” – még mindig elborzadva gondol azokra a napokra egy nyolcvanéves asszony, aki február 8-án kapott az önkormányzattól egy levelet, hogy tartózkodjon otthon, amikor a vevő jön megnézni a lakást.

©

Aztán napokon belül kapott az idős nő még két levelet, az egyikben adminisztrációs hibára hivatkozva elnézést kért tőle a hivatal, a másikban pedig arra figyelmeztették az asszonyt, hogy nem is eladók a lakások, csak rémhíreket terjesztenek egyesek. Mindez tíz nappal Márki-Zay Péter megválasztása előtt történt, amikor a lakások egy részét le is vették az eladási listáról.

Eladási kampány után választási kampány

„Teljesen kétségbe esett mindenki, főleg itt, a Szabadság téren” – idézi a tavaly nyári hónapokat Fehér István, aki egy hátrányos helyzetűek támogatására alapított egyesületet vezet. „Kapták sorra a leveleket az önkormányzattól az itt élők, azzal fenyegették őket, ha nem jelentkeznek a lakás megvásárlására, akkor majd eladják másnak. Igaz, hogy lakottan, tehát a bérlőt nem teszik ki, de ez nem nyugtatott meg senkit” – magyarázza Fehér István.

Fehér István
©

Fehér István ment, kilincselt, mivel a Szabadság téren meghirdetett közel száz lakásban főként csekély jövedelmű családok élnek, sokuknak csak a közmunka után járó fizetés az egyetlen bevételük. Decemberben levelet is írt a novemberben elhunyt polgármester utódának, Hegedűs Zoltánnak. A január 28-án meghirdetett lakások között még szerepeltek ezek a lakások is, sőt a költségvetésben a banki fedezetként szereplő, értékesítésre kijelölt ingatlanok listájában is ott vannak. Ám ekkor már szóbeli ígéretet kapott az érdekvédő, hogy nem hirdetik meg legalább azokat a lakásokat, amelyekben a legszegényebbek laknak. Így végül az itt élő közel száz család megúszta az értékesítést.

Közben megválasztották polgármesternek Márki-Zay Pétert, aki röviddel ezután elérte a rendelet módosítását. Most abban az szerepel, hogy csak és kizárólag bérlő vásárolhatja meg a lakását, tehát elmúlt a kényszer, hogy mindenáron, eladósodva is vásárolni kell, ha nem akarják, hogy más vegye meg az otthonaikat. Akiket meg belehajszoltak február előtt a hitelfelvételbe, járhatnak panaszra a fogadóórákra, és ahogy az alpolgármester fogalmazott, most éppen a szociális forrásokból kell segíteni őket.

Márki-Zay: Legalább a minta panelprogramban megüresedett lakásokat adják vissza

Elég nagy port kavart fel Lázár János 2017. tavaszi ötlete a panelek visszabontásáról, erre mintaprogramnak jelölték ki az egyik hódmezővásárhelyi tízemeletes szalagházat. Ez is az új városvezetés nyakába szakadt, a kétszáztíz lakásból nagyjából harmincan vágtak bele, és kötöttek szerződést az önkormányzattal arról, hogy az otthagyott lakásuk értékét tízmillió forintra kiegészíti a város, majd ezen az áron másutt vásárolnak. Így üresedett meg harminc lakás, már hónapok óta írogat leveleket Márki-Zay Péter a Miniszterelnökségnek, hogy legalább az esedékes bontásig adhassa ezeket oda a város rászoruló lakásigénylőknek. Sorra jöttek az elutasító válaszok, majd éppen a múlt héten felcsillant a remény, januárra a városba ígért látogatást a Miniszterelnökség államtitkára azzal, hogy akkor majd visszatérnek a bérlakások ügyére. Ha sikerülne is nyélbe ütniük az üzletet, akkor is a már eladott háromszáz lakás helyett harminccal lenne több bérlakás a városban.

Mire kell a városnak a pénz?

A Lakásügyi Tanács elnöke szerint Lázár János javaslata volt, hogy értékesítsék az önkormányzati lakásokat. Két évvel ezelőtt határozta el a hódmezővásárhelyi közgyűlés, hogy a bérlemények háromnegyedét eladja. Az indoklás szerint a bérlőket akarták kedvező helyzetbe hozni azzal, hogy az egy összegben fizetőknek negyvenszázalékos, a részletekben törlesztő bent lakóknak pedig húszszázalékos kedvezményt adtak. Nagy Ernő, baloldali képviselő szerint, aki a Lakásügyi Tanács elnöke is egyben már húsz éve, ha kimondatlanul is, de ott volt a háttérben a pénzszerzés szándéka is. 2016 áprilisában dőlt el ugyanis, hogy a város víziközmű cégének devizakötvényeiért milliárdokat követelő bank felé az önkormányzatnak kell helytállnia, így szép adósság, 4,2 milliárd forint hullott a város nyakába. (Időközben ugyanis átalakították a vízműveket, a vásárhelyiek az Alföldvíz Zrt.-hez voltak kénytelenek csatlakozni, így az adósságot erre a cégre nem testálhatták át.) Ezt az összeget 2029-ig kell visszafizetnie a városnak, de csak 2016-ban ez 230 millió forintot jelentett. Így igen jól jött a lakások értékesítéséből befolyó összeg, és talán nem véletlenül tűnt annyira jó ötletnek, hogy a vásárhelyi polgárokat kedvezményesen lakástulajdonhoz juttatják.

A lakások eladását Antal István, Lázár unokatestvére vezényelte a Lakosságszolgálati iroda vezetőjeként, aki a hirdetmények közzététele előtt többször hangsúlyozta a külsős vásárlók megjelenésének lehetőségét, sőt tényét is. Idén májusban Antal felmondott az önkormányzatnál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem

Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni