szerző:
hvg.hu

Újabb forgatókönyvet dobott be a konzervatív lap arra az esetre, ha jövő kedden a brit parlament leszavazza az Egyesült Királyság kilépéséről szóló megállapodást, amire jó esély van.

Az EU felajánlhatja Theresa May-nek a Brexit elhalasztását, ha a jövő keddi szavazáson a brit parlament alsóháza elutasítja a szigetország kilépéséről szóló megállapodást – állítja a The Telegraph. A konzervatív londoni lap szerint a felajánlást a következő, jövő csütörtökön, a voksolás után két nappal kezdődő brüsszeli EU-csúcson tehetik meg a kormányfőnek.

A mostani tervek szerint Nagy-Britannia 2019. március 29-én hagyja el az Európai Uniót, pontosan két évvel az után, hogy az erről szóló kérelmet benyújtotta May az Európai Tanács felé. A kérelmet az alapszerződés 50. cikkelye alapján tehette meg, ez alapján a bejelentés után két évvel az érintett tagállam megszűnik az EU tagja lenni, „kivéve ha az Európai Tanács az érintett tagállammal egyetértésben ennek a határidőnek a meghosszabbításáról egyhangúlag határoz”. Magyarul: ha a 28-ak erről döntenek.

Ehhez tehát May is kellene, a brit kormányfő azonban egyelőre ragaszkodik a március 29-i határidőhöz, akárcsak ahhoz, hogy a parlamenti voksolást ne halasszák el – erről a politikus a BBC4 rádióban beszélt csütörtökön. May annak ellenére áll a jövő keddi szavazás elé, hogy ott egyelőre borítékolható a kudarc. A halasztás tehát azért lenne praktikus, hiszen így elkerülhető lehet a megállapodás nélküli Brexit – márpedig ha leszavazzák a november végén elfogadott dokumentumot, március végéig már biztosan nem lesz idő egy újabb változat kidolgozására.

A képviselőknek leginkább az ír backstoppal van bajuk, vagyis azzal a védőmechanizmussal, amelyet az EU abban az esetben léptetne életbe, ha nem sikerül megoldást találni az ír-északír határ átjárhatóságára. Az ellenérzéseket tetézte a miniszterelnök jogi főtanácsadójának szerdán nyilvánosságra hozott véleménye, amelyből kiderül, a backstop akár örök időkre az uniós belső piacon tartaná Észak-Írországot, így határt teremtve az országrész és az Egyesült Királyság többi része között. Brit sajtóértesülések szerint May alternatív megoldásokat próbál kidolgozni. Az Európai Bizottság szóvivője a déli brüsszeli sajtótájékoztatón ezt nem erősítette meg: várakozó állásponton vagyunk – hangzott el.

Egy ilyen garanciától azt reméli May, hogy sikerül maga mellé állítani legalább pártja lázadó politikusait. Arra a kérdésre azonban a BBC riporterének is a korábbi sablonválaszt adta, hogy mi történik, ha nem kapja meg kedden a támogatást: vagy nincs megállapodás vagy nincs Brexit – vázolta a lehetőségeket.

May azért van nehéz helyzetben, mert – mint sűrűn elmondja – ő azt ígérte a briteknek, hogy levezényli a kilépést, amely 2019 márciusában meg fog történni. Számára tehát a halasztás is kudarc lenne – jegyzi meg a Telegraph. A lap ezért egy olyan forgatókönyvet is valószínűnek tart, hogy May lemond, és egy másik miniszterelnöknek ad lehetőséget az újratárgyalásra. A személlyel kapcsolatban is van ötletük: egyes kormánytagok a lap szerint Dominic Raab volt Brexit-ügyi minisztert tehetik meg „egységjelöltnek”. Raab a megállapodástervezet nyilvánosságra hozatala után mondott le, nem sokkal később pedig az is kiderült, hogy az EU-val való alkudozásban nem is ő, hanem May legszűkebb tanácsadóival vett részt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Hosszú Katinka beszélt a válásáról: "Keményebb lettem, mint valaha"

Hosszú Katinka beszélt a válásáról: "Keményebb lettem, mint valaha"

"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret