szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Korábban az energiaszektorban és a bankoknál volt jellemző, hogy nemzetstratégiai jelentősége lett egy-egy ügyletnek. A versenytörvény 2013-as módosítása óta 21 ilyen kormánydöntés született.

Nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a kormány azt az ügyletet, amellyel a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány megszerezte az Echo Tv, a Magyar Idők és az Origo kiadóját, illetve az Opus Presst. A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányrendeletet Orbán Viktor, miniszterelnök írta alá, az ok: közérdek. Ez azt jelenti, hogy a kormánypárti sajtó sajátos összefonódását nem kell vizsgálnia sem a Médiatanácsnak, sem a Gazdasági Versenyhivatalnak. A Közép-európai Sajtó és Média Alapítványt nyáron alapították, vezetője Liszkay Gábor, a tíz kiadóvállalat több tízmilliárdnyi vagyont tolt be a szervezetbe.

Liszkay Gábor
©

A versenytörvény 2013-as módosítása tette lehetővé, hogy a kormány rendelettel, közérdekre hivatkozva nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítsen egy összefonódást. Amire itt hivatkozni szoktak:

  • a munkahelyek megőrzése,
  • az adott ágazat nemzetközi versenyképességének megerősítése,
  • az ellátás biztonsága.

Eddig a kormány 21 esetben adott kibúvót a hatósági ellenőrzés alól. A legtöbb, 11 nemzetstratégiai jelentőségű minősítés 2014-ben született. Ehhez képest 2015-ben mindössze 3, 2016-ban eggyel több, 4, 2017-ben 2, 2018-ban pedig egy. Összeszedtük, hogy melyek voltak ezek.

2014-ben volt a "legszorgalmasabb" a kormány

1. 2014. január 29-én az MVM Magyar Villamos Művek Zrt megvette az RWE Gas International N.V. 49,83 százalékos tulajdoni hányadát a Fővárosi Gázművek Zrt.-ben.

©

 Az MVM 41 milliárd forintot fizetett a Főgázért a németeknek. A kormány szerint erre azért volt szükség, hogy a fogyasztóknak megfizethető legyen az energiaellátás. 

2. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és a Magyar Takarék Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. 2014. február 26-án egyesült. Az erről szóló kormányrendeletben az olvasható, hogy az összefonódást 

  • a munkahelyek megőrzése,
  • a  takarékszövetkezetek integrációjának felgyorsítása,
  • a fontos fennálló szerződések fennmaradásának elősegítése miatt minősítette nemzetstratégiai jelentőségűnek a kormány.

3. 2014. március 10-én az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Magyar Posta vezetői aláírták a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-vel a Takarékbank 54,8 százalékos részvénycsomagjára vonatkozó adásvételi szerződést. A tranzakcióval csaknem 85 százalékra nőtt a szövetkezeti hitelintézetek és azok vezetőinek közvetlen és közvetett tulajdonrésze a Takarékbank Zrt.-ben. A részvényekért több 9 milliárd forintot fizettek. Orbán Viktor miniszterelnök az ügyet „átfogó hadműveletnek” és nemzetstratégiainak minősítette, úgyhogy a versenyhivatal ezt sem vizsgálhatta, az MNB felügyeletként pedig engedélyezte.  

4. Az Antenna Hungária Zrt. 2014. május 30-án került a Magyar Állam 100 százalékos tulajdonába, az állami tulajdonú NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. ugyanis megvette a korábbi francia tulajdonostól. Az indoklás az volt, hogy az Antenna Hungária nemzetbiztonságilag is kiemelt fontosságú közművagyonnal rendelkezik, valamint hogy az egyik fő megrendelője amúgy is a magyar állam. 

5. Nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a kormány versenyügyi szempontból az MKB Bank állami felvásárlását is.

©

Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be, hogy a kormány felhatalmazta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy kösse meg a szerződést az előző tulajdonos Bayerische Landesbankkal. Az egyik legveszteségesebb magyar bankért 17 milliárd forintot fizettünk, cserébe a tulajdonos lemondott a 84 milliárdos követeléséről a magyar bankkal szemben. Az MKB megvásárlásával 50 százalék fölé nőtt a hazai bankok aránya.

6. Nemzetstratégiai jelentősége volt annak is, hogy az állam 2014. augusztus végén megszerezte a Fővárosi Gázművek budapesti önkormányzati tulajdonban lévő részesedését. 49,83 százaléknyi tulajdonrészt már korábban megvett az állam az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-n keresztül, az RWE Gas International N.V.-től.

7. A magyar állam egy hónappal később, 2014 szeptemberében szerzett részesedést a Bombardier MÁV Kft.-ben, ez a tranzakció is nemzetstratégiai jelentőségű ügy lett.

Tekintettel a munkahelyek megőrzésére, és a hazai járműipar fejlesztésére

– olvasható az Orbán Viktor által jegyzett döntésben.

8. A Magyar Gáz Tranzit Zrt. nem sokkal később, 2014 októberében lett a magyar államé. Az csak később derült ki, hogy a társaság állami tulajdonba vétele 5 milliárd forintba került.

9. A kormány nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette, és így vásárolta meg a Welt 2000 Kft.-t is, félmilliárd forintot fizetett a cégért és az uniós pénzek pályáztatását kezelő program, az EMIR jogaiért. A kft.-t tulajdonosai először nem akarták eladni, a kormány végül mégis elérte, hogy hozzá kerüljön. A szerződést 2014 novemberében írták alá, éppen abban a hónapban, amikor a kormány bejelentette, hogy az EMIR helyett egy új rendszert fejlesztettek ki. A WELT 2000 megvétele azért volt nemzetstratégiai jelentőségű a kormány indoklása szerint, mert korábban olyan fejlesztéseket találtak ki, amihez szükségük van a cég informatikai rendszerére. 

10. Szintén 2014-ben az állam megvásárolta az Apáczai Kiadót és a Sanomától a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadót. Utóbbi átvételével a cél „a versenyképes, 21. századi tudást és a nemzeti hagyományokra épülő nevelés” biztosítása, és az általános iskolai tankönyvek ingyenessé tétele volt. Valójában minden szereplőt kizártak a tankönyvgyártásból és -terjesztésből.

Tankönyvek a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó raktárában 2013. november 20-án
©

11. Ebben az évben a kormány még két összefonódást minősített rohamtempóban nemzetstratégiai jelentőségűnek: december 16-án az MFB megvette az államtól a Főgáz 50+1 szavazatnyi hányadát megtestesítő törzsrészvény csomagját és 1 darab elsőbbségi részvényét.

12. Két nappal később pedig az MFB Zrt. és az MFB Invest Zrt. az MVM Zrt.-től megvette a fennmaradó Főgáz-részesedést is, így a Fővárosi Gázművek gyakorlatilag az MFB leányvállalata lett.  

Egyetlen nagy trafikellátó lett

13. 2015 tavaszán állami lett a Budapest Bank is. A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 200 milliárd forintot adott a pénzintézetért, ehhez MFB-hitelt vett fel, az ügyletben az állam 700 millió dollárig kezességet vállalt. Az eredmény az lett, hogy a korábban a General Electric Capital Grouphoz tartozó pénzintézet 100 százaléka az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Csoport tagjához került.   

14. 2015 őszén egyetlen nagy trafikellátó született: a BAT Pécsi Dohánygyár és a Tabán Trafik összeolvadt, ráadásul ez a fúziós is „nemzetstratégiai jelentőségű” volt, vagyis kívül esett a Gazdasági Versenyhivatal hatáskörén. Az így létrejött cég lett a nemzeti trafikokat ellátó társaság, évente több milliárd forintos profitot söpör be, verseny nélkül.

15. A Főgáz 2015 szeptemberében szerezte meg a GDF International S.A.S részesedését a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.-ben. A kormány indoklása szerint

a földgáz-közszolgáltatási tevékenységet is végző, piaci alapokon megszervezett, hosszú távon fenntartható módon működő és az ellátás biztonságát fokozó nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer megszervezése indokolta azt, hogy nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítse a tranzakciót, amivel a Főgáz a francia érdekeltségű cégtől olyan szolgáltatási infrastruktúrát is szerez, amivel könnyebben elláthatja a gázszolgáltató tevékenységét.

16. A kormány 2016 februárjában szerezte meg a Hungexpót. A vásárváros a Fonciere Polygone Hungária Kft. tulajdona volt, és a vételár üzleti titok maradt. Az elképzelés az volt, hogy a Hungexpo területén két, nyolcezres csarnokot építenek, és ott működött volna az olimpiai sajtó- és közvetítőközpont is, ha Budapest megpályázta volna az olimpiát.

17. 2016 októberében államosították a csepeli gázerőművet is, a svájci Alpiqtól vette meg az MVM az erőművet. A svájci cég azért adta el az egyébként modernnek számító erőművet, hogy az így kapott pénzből ki tudja fizetni az adósságait.

18. A kormány rendeletével nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. apport útján megszerezte az MFB Zrt. tulajdonában lévő Főgáz-részvények száz százalékát. Ezzel az NKM Nemzeti Közművek Zrt. lett a Főgáz és a Démász százszázalékos tulajdonosa. 

19. Később megváltozott a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszert irányító társaság neve és tulajdonosi struktúrája is: a Főgáz és leányvállalatai száz százalékban a NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonába kerültek, az NKM tulajdonosa pedig a magyar állam, a Magyar Fejlesztési Bank és az MVM Magyar Villamos Művek lett.

20. Ezt újabb államosítás követte: a szegedi Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. 100 százalékos részvénycsomagját vette meg az NKM Nemzeti Közművek Zrt., ehhez sem kellett a GVH engedélyét kérni.

Közérdekű médiabirodalom

21. Az utolsó a sorban a jobboldalinak mondott, új médiabirodalom közérdekűvé nyilvánítása. A Gazdasági Versenyhivatal november 28-án kapott bejelentést az összeolvadásról. Akkor azt közölték,

a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) rendelkezései értelmében a hatóság a bejelentés beérkezését követően 8 napon belül dönt arról, hogy indokolt-e a bejelentés alapján eljárást indítani. Vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény hiányában a GVH hatósági bizonyítványt ad ki a bejelentőnek arról, hogy nem indít versenyfelügyeleti eljárást.

Megkerestük a GVH-t, hogy megtudjuk, hány ember, hány munkaórát töltött a bejelentés vizsgálatával. A GVH közleményt küldött. Ebből kiderül, hogy a hivatal nem indít versenyfelügyeleti eljárást a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány összefonódása miatt, miután a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a tranzakciót. Úgy fogalmaznak,

a nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített összefonódások nem tartoznak a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény hatálya alá.

A Gazdasági Versenyhivatal hatósági bizonyítvány kiállításával zárta le a vizsgálatot. Ezután újra elküldtük a kérdéseinket, amire azt a választ kaptuk, hogy

a GVH munkatársai összesen 73 munkaórát fordítottak az összefonódás-bejelentés elintézésével kapcsolatos eljárásra.

Vagyis három napig dolgoztak, hiába.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Népszava: 100 régi dolgozóját még karácsony előtt lapátra teszi az ÁSZ

Népszava: 100 régi dolgozóját még karácsony előtt lapátra teszi az ÁSZ

Nem lehet bejegyeztetni azt a weboldalcímet, hogy orbanegygeci.hu

Nem lehet bejegyeztetni azt a weboldalcímet, hogy orbanegygeci.hu

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Kirúgta Mourinhót a Manchester United

Kirúgta Mourinhót a Manchester United