Március 14-én jöhet a közszolgálati dolgozók sztrájkja

Március 14-én jöhet a közszolgálati dolgozók sztrájkja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sztrájkszabályoknak megfelelően előkészítették a munkabeszüntetést, ezért ha a kormány nem tesz eleget a követeléseiknek, sztrájkolni fognak a közszolgálati dolgozók.

Március 14-én tartja meg országos sztrájkját a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a hozzá csatlakozó érdekképviseletek, ha nem sikerül megállapodni követeléseikről a kormánnyal.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a szervezet csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta: szerdán tájékoztatta Orbán Viktor arról, hogy a jogszabályoknak megfelelően előkészítették a munkabeszüntetést, és kérte a miniszterelnököt, hogy jelölje ki azokat, akik tárgyalnak majd az érdekképviseletekkel.

A tárgyalásokon a szakszervezetek az érintett munkavállalók szociális, gazdasági és munkaügyi sérelmeit igyekeznek orvosolni, de a közszolgálat működőképességéért és a humán erőforrás megtartásáért is küzdenek – magyarázta Boros Péterné. A Munka törvénykönyvének rabszolgatörvény néven elhíresült módosítását sem tudják elfogadni – jelentette ki.

A szakszervezeti vezető szerint a legfontosabb probléma a területen a tarthatatlan, követhetetlen, szakmailag értelmezhetetlen bérpolitika és az összekuszált bérrendszer, amelynek rendezésére kidolgozták és előterjesztették a javaslataikat.

A követelések 200 ezer embert érintenek.

Arról még nem született döntés, hogy milyen időtartamú lesz a sztrájk, és azt sem tudja még az MKKSZ vezetője, hogy hányan csatlakoznak majd a munkabeszüntetéshez – ennek felmérésére azonban jogszabály kötelezi őket. Borosné elmondta: azt, hogy mely ügyek intézését és mely hivatalokban nehezíti majd meg a sztrájk, majd csak ezután tudják közölni.

Hozzászólások