A családi vagyonok könnyebb kezelését tárgyalja a parlament

A családi vagyonok könnyebb kezelését tárgyalja a parlament

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés szerdán kezdi tárgyalni a kormány vagyonkezelő alapítványok létrehozását lehetővé tevő törvényjavaslatát.

A parlament aktuális ülésének harmadik napja reggel 9 órakor, a Magyarország területén élő nemzetiségek 2015-2017 közötti helyzetéről szóló beszámoló általános vitájával kezdődik.

Ezt követően terítékre kerül még az agrártárca mezőgazdasági, vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz kapcsolódó törvénymódosító javaslata, valamint az Igazságügyi Minisztérium Európai Unió adatvédelmi reformjának végrehajtását segítő javaslata.

A vagyonkezelő alapítványok létrehozásáról az utolsó napirendi pontban kezdődik általános vita. A szintén Trócsányi László nevéhez főződő javaslat egy olyan új típusú alapítványi formát hozna létre, amely családi vagyonok professzionális kezelését, illetve közfeladatokat, például felsőoktatási célokat is szolgálhat.

Korábban a G7 gazdasági portál a vagyonkezelő alapítványokról azt írta, a vagyonkezelő alapítványokat a Corvinus kiszervezésére hozzák létre, de lehetőséget adnak majd a legnagyobb magyar vagyonok alapítványba mentésére is.

Megjegyezték, hogy eddig is lehetett családi alapítványokat létrehozni, csakhogy ezek nem végezhettek nyereségcélú, gazdasági tevékenységet. A kormány indoklása szerint a külföldi minták azt mutatják, hogy alapítványi formában generációkat átívelően is lehet magánvagyonokat kezelni.

A Ház jövő hétfőn – a második héten megszokott kérdésekkel és azonnali kérdésekkel – fejezi be aktuális ülését.

Hozzászólások