Matolcsyék a nyugdíjasoknak és a hitelfelvevőknek is kedveznének

Matolcsyék a nyugdíjasoknak és a hitelfelvevőknek is kedveznének

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Feltették a Magyar Nemzeti Bank honlapjára a 330 pontos versenyképességi javaslatcsomagot. A nyugdíjasoknak Jóléti Alapot, a lakáshitelekkel kapcsolatban egyszerűbb ügyintézést javasolnak Matolcsyék.

Ma reggel a Gazdasági Évnyitón jelentette be a jegybank elnöke a Szent-Györgyi Albertről elnevezett versenyképességi csomagot, mely itt érhető el. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb pontokat, például így fest az MNB versenyképességi Maslow-piramisa, mely legfontosabb célokat tartalmazza:

©

Cél továbbá a magyar tulajdonú kis- és középvállalatok termelékenységének javulása, illetve a kkv-k átlagos méretének növelése is. A digitalizáció, a családalapítás és gyermekvállalás, az egészségi állapot javítása és az alternatív finanszírozási formák bővülése (tőzsde és vállalati kötvénypiac) mellett szerepet kap a pénzügyi közvetítő rendszer és a bankrendszer hatékonyságának javítása is.

Jelentős változásokat javasolnak a nyugdíjrendszerben

Lakáshiteleseknek is segítenének

Elmozgatnák a megtakarításainkat

Bevinnék a párnacihából a megtakarítások a bankba, az állampapírba való átforgatást célzó konstrukció bevezetését javasolja az MNB, és egy hosszú futamidejű konstrukcióról van szó.

Még mindig az egy számjegyű szja mellett kardoskodik Matolcsy

A mostani javaslatcsomagban fontos szerepet játszik az egy számjegyű szja-bevezetése, ebben Matolcsy és Varga Mihály két különböző platformon állnak. Varga tavaly októberben azt nyilatkozta, hogy nagyjából 650 milliárd forintot kellene kiengedni a költségvetésből ahhoz, hogy a mostani 15 százalékos személyi jövedelemadó kulcsa egy számjegyűre csökkenjen.

Nem ez az első alkalom, hogy az MNB a Pénzügyminisztériummal ellentétes álláspontot képvisel; a nyári 180 pontban például az MNB egy az egészségbiztosításokra vonatkozó adókedvezményes javaslatot, melyet azonban Varga Mihály a kormány intézkedéseivel ellentétben állónak ítélt.