Nagy bajban a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár

Nagy bajban a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz napjuk van a késlekedő tagoknak a fizetésre. Ha nem teszik, a pénztárnál végelszámolást rendelhetnek el.

A Horizont Magánnyugdíjpénztár a közösségi oldalán szólította fel tagjait, hogy március 31-ig rendezzék az idei tagdíjukat. A magánnyugdíjpénztáraknak el kell érniük, hogy a rendszeresen tagdíjat fizetők aránya 70 százalék fölött legyen, ellenkező esetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elrendeli a végelszámolásukat. A Horizontnál jelenleg 63 százalékon áll a mutató – írja a Napi.hu.

Az intézménynek 36 ezer tagja van, ezzel bőven piacvezetőnek számít az 56 ezres magánnyugdíjpénztári szférában. A kezelt vagyonban is az élen jár: 158 milliárd forint van a tagok egyéni számláján. Ha nem lesz meg a 70 százalékos befizetés, a tagok vagy átviszik a megtakarításukat egy másik magánnyugdíjpénztárba, vagy az államhoz kerül az egyenlegük. Kérdés emellett az is, mi lesz azokkal, akik járadékot kértek a pénztártól. Nekik nincs hová mozdulniuk, mivel a többi magánnyugdíjpénztárnál nincs ilyen szolgáltatás.

A másik három versenytársnál egyelőre jó a helyzet, a Budapest Magánnyugdíjpénztár már hónapokkal ezelőtt elérte a 70 százalékos rátát erre az évre, az MKB-nál januárban 72, februárban 74 százalékos volt az arány, a Szövetségnél is megvolt a múlt hónapban is – akárcsak a korábbiakban – a szükséges 70 százalék. A Horizont tagjainak nem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, az éves tagdíj mindössze 2400 forint.