szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A kormány a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa javaslatára kivette a Lánchíd felújításából a járdakonzolok kiszélesítését, és egymilliárd forinttal csökkentette a projekt állami támogatását.

Módosította a kormány a budapesti Lánchíd és a Váralagút felújításáról szóló határozatot. A módosítás fontosabb elemei:

 • A projekt állami támogatása 7 milliárd forintról 6 milliárd forintra csökken.
 • A határozatból kikerült az a pont, ami járdakonzolok kiszélesítését írja elő.
 • A projektbe bekerült a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér átalakítása, amiről korábban külön kormányhatározat rendelkezett.

A két hídfőnél található terek átalakításának, illetve a Bazilika és a Budai Vár közti gyalogosfolyosó kialakításának előkészítéséhez a kormány forrást is ad a fővárosnak, de a határozatban nem szerepel, pontosan mennyit – ez kompenzálhatja a Lánchíd és a Váralagút forrásának egymilliárd forintos csökkentését.

A kormányhatározat szerint a változtatásokat a „Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának javaslatára” rendelik el. Ez a városvezetés és a kormány közös, nagyberuházásokat koordináló fóruma, ahol mindkét félnek vétójoga van. Vagyis a változtatásokról a városvezetés tudtával és beleegyezésével döntöttek. Tarlós István főpolgármester április végén közölte, hogy mégsem szélesítik ki a hidat, vélhetően örökségvédelmi okokból.

Megy a reszelgetés

Tarlós István 2018 szeptemberében jelentette be, hogy sikerült hétmilliárd forint pluszpénzt szereznie a kormánytól a felújításra (ez volt az egyik feltétele annak, hogy újra induljon a főpolgármesteri székért), enélkül a munkák 3-3,5 évre elhúzódhattak volna. A cél elvileg az, hogy a felújítás 2019 októberében elkezdődhessen, a projektet lebonyolító BKK a hvg.hu-val február közepén azt közölte, ebben nincs változás.

Ugyanakkor a jelek szerint a projekt tartalma még mindig folyamatosan változik, ahogy ezt a friss kormányhatározat is bizonyítja. A híd felújítására kiírt közbeszerzést pedig folyamatosan csúsztatják: a BKK legutóbb április 26-áról május 17-re tolta ki a munkálatokra kiírt közbeszerzés pályázati határidejét. Nem most tolták kijjebb először a jelentkezési határidőt, az eredeti, 2018. októberi kiírásban még november 21. szerepelt, ebből először január 31-e lett, aztán március 13, majd április 26.

Gyalogoskánaánt ígérnek

A tervek szerint a Lánchídon és a Váralagútban gyalogosan 24 hónapon, járművel 18 hónapon át nem lehet majd közlekedni a felújítás elkezdése után. A kormány azzal a feltétellel adott csak támogatást az építkezéshez, hogy másfél évnél tovább nem tart a lezárás.

Ami a híd körüli közterületeket illeti, a főbb célkitűzések:

 • növelni kell a járdafelületeket, új zebrákat kell létrehozni, a gyalogos- és zöldfelületeket össze kell kapcsolni,
 • csillapítani kell a gépjárműforgalmat, előtérbe kell helyezni a gyalogos-, kerékpáros- és közösségi közlekedést.

Ami a Clark Ádám tér felújításának részleteit illeti, biztosítani kell:

 • a gyalogos terek növelését,
 • a minden irányban való gyalogosátjárás lehetőségét,
 • a körforgalom mai átmérőjének jelentős csökkentését a külső gyalogos területek érdemi bővítése érdekében,
 • díszburkolat kiépítését.

A Széchenyi István tér esetében biztosítani kell többek közt:

 • a Szent István Bazilika – Lánchíd – Budai Vár összefüggő gyalogostengely létrehozását úgy, hogy a  Bazilikától a Lánchíd északi járdája érdemi közúti forgalom keresztezése nélkül, szintben elérhető legyen,
 • a tér átépítése során a körfogalom megszüntetését,
 • a Széchenyi rakpart átépítésével közvetlen gyalogos kapcsolat létrehozását a Kossuth Lajos térrel,
 • a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkoló megszüntetését,
 • az Apáczai Csere János utca, a Dorottya utca forgalomtechnikai kapcsolatának fenntartását,
 • a Széchenyi István tér keleti oldalán vegyes funkciójú, forgalomcsökkentett útpálya létrejöttét a helyi intézményi forgalom gépjárművel való kiszolgálásának fenntartásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy fontos változás kell ahhoz, hogy újra repülhessenek a Boeing 737 MAX-ok

Négy fontos változás kell ahhoz, hogy újra repülhessenek a Boeing 737 MAX-ok

Az Alkonyat Edwardjának itt a vége

Az Alkonyat Edwardjának itt a vége

Új testkamerás videó került elő George Floyd haláláról

Új testkamerás videó került elő George Floyd haláláról