Erre kell figyelniük a civileknek, hogy ne maradjanak pénz nélkül

Erre kell figyelniük a civileknek, hogy ne maradjanak pénz nélkül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fontos határidőre figyelmeztet a NAV.

Hónap végéig kell elszámolniuk a 2017-ben 1 százalékos felajánlásokban részesült civil szervezeteknek – közölte a NAV. Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre szja 1 százalékos felajánlást, amelyek eljuttatják a NAV-hoz a 17KOZ közleményt május 31-ig.

A 17KOZ közleményben mindazon szja 1 százalékos összeg felhasználását jelölni kell, amit a NAV 2017. január 1-jétől 2017. december 31-ig kiutalt a kedvezményezettnek, illetve amit a kedvezményezett a 16KOZ közleményében tartalékolt.

Ha a civilszervezet jogutód nélkül megszűnik, soron kívül kell elszámolnia a 17KOZ közleményben tartalékolt és a 2017. január 1-jét követően kiutalt összegek felhasználásáról a 19MKOZ bizonylaton.

Előfordulhat, hogy a szervezet nem szűnik meg, azonban a kiutalt összegre nem tart igényt és a regisztrációjának törlését kéri, ebben az esetben is a 19MKOZ bizonylaton kell elszámolni és a fel nem használt összeget a benyújtással egy időben visszafizetni.

Ha a szervezet a határidőig a közleményt nem nyújtja be, illetve a közleményében számszaki hibás adatokat közöl, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és azokat a NAV felhívása ellenére nem javítja, a hivatal kizárja a 2020. évi kedvezményezettek közül.