szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bőséggel jut pénz az orosz többségű Nemzetközi Beruházási Banknak.

A Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB) 1971-ben alapították azzal a céllal, hogy elősegítse a KGST-országok közötti kereskedelmet. KGST azóta nincs, a bank hosszú ideig hibernált állapotban volt, míg 2014-ben Kubában részvényes országok megszavazták a bank alapító okiratának a megváltoztatását. Ekkor tért vissza Magyarország is. Ma a tagok:

Oroszország (46,03 százalék), Bulgária (12,95 százalék), Magyarország (12,27 százalék), Csehország (11,47 százalék), Szlovákia (6,59 százalék) Románia (7,04 százalék), valamint kisebb hányadokkal Kuba, Vietnam és Mongólia.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor 2018 szeptemberében jelentették be, az IIB Magyarországra költözik, ráadásul kiderült, a bank munkatársai diplomáciai mentességet élveznek majd, családtagjaik és vendégeik pedig kérdés nélkül vízumot kell, hogy kapjanak.

Korábban többször írtunk már az IIB-ről, például akkor, amikor az Átlátszó alapján beszámoltunk arról, hogy A V4-ek közül csak Magyarország fogadta tárt karokkal Putyin bankját. Rácz András Oroszország-szakértő, a Political Capital elemzője a lapnak azt mondta, átolvasta a bank alapító okiratát, amiből egyértelműen kitűnik, hogy a mindennapi döntéshozatal az elnök Nikolaj Koszov elnök kezében van. A felügyeleti szervek (a kormányzótanács, illetve az igazgatótanács) pedig négyötödös többséggel hoz döntéseket, azaz Oroszország akarata ellenére nem történhet semmi az IIB-ben.

Az Mfor most azt írja, átcsoportosításokat hajtott végre a kormány az idei költségvetésben, közel 61 milliárd forintot mozgattak meg, ebből 3,23 milliárd az orosz többségű Nemzetközi Beruházási Banknak jutott.A kormányhatározat értelmében a kormány 3,23 milliárd forintot csoportosított át „a Nemzetközi Beruházási Bank magyarországi székhelyének létesítésével kapcsolatos tőkeemelés” címszó alatt. Az összeget három sorról csoportosították át:

  1. egyrészt 1,54 milliárd forintot vettek el az IBRD (Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank) alaptőkeemelés előirányzatról,
  2. másrészt az IFC (Nemzetközi Pénzügyi Társaság) tőkeemeléséből 930 millió forintot vontak el,
  3. harmadrészt pedig a Központi Maradványelszámolási Alapból is lecsíptek még 763 millió forintot.

Az Mfor emlékeztet, a bank az elmúlt napokban tartotta első igazgatósági ülését az új székhelyén, az intézmény igazgatója Boros Imre lett, az első Orbán-kormány minisztere, egykori bankár.

A Nemzetközi Beruházási Bankról (IIB) korábban megírtuk, hogy:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok Golfja – teszten az új Skoda Octavia

A magyarok Golfja – teszten az új Skoda Octavia

Márki-Zay szerint lényegében zsarolással vesznek rá polgármestereket a Fidesz támogatására

Márki-Zay szerint lényegében zsarolással vesznek rá polgármestereket a Fidesz támogatására

Bámulatos videót rögzített hét éjjellátó kamera: íme a Perseidák meteorraj legjava

Bámulatos videót rögzített hét éjjellátó kamera: íme a Perseidák meteorraj legjava