szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"A drónok egyre intelligensebbek és egyre hatékonyabbak. Ha terroristák kezébe kerülnek, akkor nagy problémákat okozhatnak az uniós országokban" – így összegezte a problémát Julian King az Európai Unió biztonsági kérdésekkel foglalkozó biztosa.

Európa ezen a téren meglehetősen elmaradt a világ többi részétől – vélte Julian King a Welt am Sonntag című német lapnak nyilatkozva. A dróntechnológiában az Egyesült Államok és Izrael jár az élen, míg a polgári célra kifejlesztett drónok piacán Kína szinte egyeduralkodó. Az ellenőrzés egyre nehezebb, pedig létfontosságú az uniós államok biztonsága szempontjából.

Emlékezetes, tavaly decemberben Londonban a gatwicki repülőtéren órákra leállt a forgalom, mert drónok zűrzavart okoztak, melyet a légiirányítók nem tudtak kezelni. Szerencsére nem terrortámadásról volt szó, de az eset megmutatta, hogy viszonylag milyen könnyen le lehet állítani egy repülőteret. Ha pedig a drónok ellenséges szándékkal érkeztek volna, akkor sok ember halála következhetett volna be. A decemberi incidens annyira megrémítette a német terrorelhárítást, hogy több nagy repülőtéren drónelhárító gyakorlatokat tartottak – számolt be a közszolgálati Deutsche Welle.

Ennél is nagyobb probléma lehet egy dróntámadás egy futballstadion ellen

A francia terrorelhárítás olyan hírszerzési adatokhoz jutott, hogy terrorista csoportok azt fontolgatják: akkor intéznek dróntámadást egy nagy futballstadion ellen, amikor ott épp rangadó folyik, vagyis biztosan telt ház van. A célzott dróntámadás nem robbanásokat idézne elő, hanem a levegőből vegyi vagy biológiai fegyvert juttatna a stadionban szurkoló több tízezer ember tüdejébe.

Az ezzel kapcsolatos jelentést a franciák eljuttatták az uniós biztoshoz, illetve az Európai Parlament illetékes bizottságához, mely zárt ülésen tárgyalta meg ezt a problémát. Mind a biztos, mind pedig az Európai Parlament felhívta a figyelmet az együttműködés fontosságára, mondván a terrorista szervezetek is együttműködnek, ezért fontos, hogy a védekezés se álljon meg a nemzeti határoknál.

Együttműködni Izraellel

Izraelnek van talán a legnagyobb tapasztalata a drónok elleni háborúban, mert esküdt ellensége, Irán mindenütt ellátja szövetségeseit drónokkal. A libanoni Hezbollah, amely Irán fő szövetségese a térségben, valóságos drónháborút folytat Izraellel szemben.

Az irániak már jelezték: amennyiben az Egyesült Államok katonai akciót kezd ellenük, akkor a Hezbollah általános offenzívát indít Izrael ellen. Ebben fontos szerep jutna a drónoknak. Irán huthi szövetségesei Jemenben rendszeresen dróntámadásokkal nyugtalanítják Szaúd-Arábiát, amely háborút folytat ellenük. A Közel-Keleten a terrorista szervezetek olyan harci tapasztalatokat szerezhetnek a drónokkal, amelyeket azután hasznosíthatnak Európában is békés polgárokkal szemben.

Az európai államoknak ezért fel kellene használni Izrael tapasztalatait ezen a téren, ám ezt nehezíti, hogy jelenleg az Európai Unió és Izrael kapcsolatai nem épp a legjobbak. Míg az európaiak igyekeznek fenntartani az iráni atomalkut, addig Izrael maximálisan támogatja Donald Trumpot, aki felrúgta azt. Az izraeli–amerikai együttműködés a drónok terén is hatékonyan működik, de Európa egyelőre csak saját magára számíthat. Elmaradása ezen a területen évről évre növekszik, miközben a terrorfenyegetettség növekedhet – hangsúlyozta Julian King.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járványpénzek is két hullámban érkeztek az egyházhoz – táblázatban a milliárdok

A járványpénzek is két hullámban érkeztek az egyházhoz – táblázatban a milliárdok

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén