Visszakozik a Miniszterelnökség: mégsem bővítik a veszprémi kézilabdacsarnokot

Visszakozik a Miniszterelnökség: mégsem bővítik a veszprémi kézilabdacsarnokot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Miniszterelnökség közleménye szerint nem lehet gazdaságosan megvalósítani a beruházást. Így viszont a 2022-es Eb-helyszínek közül is kikerül a Veszprém Aréna.

A jelenleg 5170 férőhelyes csarnokot, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó kézilabdaklub, a Telekom Veszprém otthonát 8 ezresre bővítették volna a tervek szerint, és ez szolgált volna a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű kézilabda-Európa-bajnokság egyik helyszínéül. A beruházást még Orbán Viktor jelentette be még 2016-ban, amikor a Modern Városok Program Veszprémre vonatkozó elemeit ismertette. Akkor 3 milliárd forintos költséggel kalkuláltak.

Az Index a múlt hónapban arról írt, hogy időközben jócskán megdrágulni látszott a beruházás: tavaly novemberben a város fideszes polgármestere, Porga Gyula már 39 milliárdos összeget terjesztett a közgyűlés elé. A lap kereste az önkormányzatot, hogy megtudja, milyen számítások alapján jött ki ez az összeg. Azt a választ kapták, hogy a projekt becsült költségei egy "megvalósíthatósági tanulmányon" alapulnak, amely nem végleges.

Ugyancsak novemberben Gulyás Gergely a Kormányinfón is megerősítette: nem késik a Veszprém Aréna beruházása, a Modern városok program keretében tervezett fejlesztések azonban csúszhatnak az építőipari kapacitáshiány miatt.

A 2018. december 6-i Magyar Közlönyben pedig megjelent a kormányhatározat (1659/2018.) a Modern Városok Program keretében a Veszprém Aréna bővítésének és korszerűsítésének megvalósításához szükséges intézkedésekről. Abban az szerepelt, hogy a bővítéshez szükséges ingatlanok és ingóságok per-, teher- és igénymentes állami tulajdonba kerülésének érdekében, továbbá a beruházás előkészítéséhez, engedélyes és kiviteli terveinek elkészítéséhez legfeljebb 5 milliárd 321 millió 278 ezer 125 forint központi költségvetési forrást biztosít a 2018. és 2019. években.

Úgy tűnik azonban, hogy az egészből semmi sem lesz. A Miniszterelnökség friss bejelentése szerint ugyanis

a beruházás költségeinek vizsgálata során megállapított előzetes tervezői becslés alapján a Veszprém Aréna bővítése jelenleg gazdaságosan nem megvalósítható, a tízévesnél alig régebbi csarnok bővítése többe kerülne, mint egy teljesen új megépítése.

Hozzátették azt is, hogy a 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokság megrendezésében a kormány a továbbiakban is kiemelten támogatja a Magyar Kézilabda-szövetség törekvéseit.

Az Európa-bajnokság mérkőzéseinek lebonyolítására az új budapesti multicsarnok, az új szegedi aréna, valamint a debreceni Főnix csarnok továbbra is rendelkezésre áll, amelyek a Magyarországon játszandó három csoport meccseinek, valamint az egyenes kieséses szakasz lebonyolításához bőségesen elegendőek.”

Azt is jelezték, hogy a jelenlegi döntés nem érinti a Veszprém Aréna jobb megközelítését szolgáló 8-as és 82-es főutak összekötését, a Modern Városok Programon belüli fejlesztések részeként már zajló új uszoda kivitelezését, a Petőfi Színház felújítását. "Valamennyi további fejlesztés, így az Aranyosvölgyi-híd előkészítése is a tervek szerint halad. Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz, amely az aréna bővítéséhez szükséges forrásoknál több támogatást és fejlesztést jelent a város számára. Csak a jövő évi költségvetés további 5 milliárd forint forrást biztosít erre a célra a megyeszékhely számára" – írták.

Hozzászólások