szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A dánok ötlete most jónak tűnik, kérdés, mi lesz tíz év múlva.

Negatív kamattal kínál jelzáloghitelt Dánia harmadik legnagyobb bankja. Hogy lehetséges ez? – tudakolják a dánok. "Úgy, hogy mi is negatív kamatra veszünk fel kölcsönt, és ezt adjuk tovább az ügyfeleknek" – magyarázza a bank közgazdásza.

Amióta negatív kamatok jelentek meg a piacon, kissé fejre állt a pénzpiac: aki bankban tartja a pénzét az nem elég, hogy nem kap semmit sem érte, de még fizethet is. A svájci UBS bank már jelezte prémium ügyfeleinek: a jövőben 0,6%-ot számít fel minden évben olyan betétek után, melyek értéke meghaladja a félmillió svájci frankot. Több svájci bank már negatív kamatozású kölcsönöket ajánl ügyfeleinek mondván, hogy még mindig jobban jár így mindenki, hiszen a bank is negatív kamatra vesz fel hitelt, és a kettő közötti különbség, a marzs adja a profitot.

Most a Jyske dán bank egy kissé még tovább ment ezen az úton: jelzáloghitelt kínál megbízható ügyfeleinek – negatív kamattal. A pénzintézet abból indul ki, hogy Svájchoz hasonlóan Dánia és Svédország is a negatív kamatzónába került, és újításra van szükség, ha meg akarják tartani a helyüket a piacon.

10 éves jelzáloghitel – mínusz 0,5%-os kamattal – ezt kínálja a Jyske bank, melynek vezető közgazdásza elmagyarázta a londoni Guardiannek, miképp is lehetséges az új hitel. Mint Mikkel Hoegh kifejtette, az ügyfelek ebben az esetben is minden hónapban fizetnek egy részletet. A különbség az, hogy az adósságuk jobban csökken, mint amennyit befizettek.

A Jyske bank példáját egy másik dán bank is követni kívánja. A Nordea ajánlata a következő: 20 éves jelzáloghitel, melynek a kamata 0% illetve 30 éves jelzálogkölcsön, melynek a fix kamata 0,5%.

A bankok a prémiumügyfeleket célozzák meg ezekkel az ajánlatokkal, vagyis olyanokat, akik sok pénzt őriznek náluk, és akiket meg is akarnak tartani – és akik jó eséllyel hosszú távon is fizetőképesek. A másik apróság a járulékos költségek kérdése: a bankok szende mosollyal felszámolnak ügyintézési költségeket, melyek azért alkalmasak arra, hogy a jelzáloghitel felvevője végül is többet fizessen vissza a banknak, mint amekkora hitelt onnan felvett.

Mikor jön a negatív kamat a betétekre?

A dánok egyelőre nem követik a svájci példát, és nem kívánják megvágni a betéteseket. Beérik a zéró kamattal, vagyis ingyen használják az ügyfelek pénzét. De a Guardiannek nyilatkozó közgazdász nem titkolta: gondolkodásmódjuk hasonló, mint Svájcban. „A betétek negatív kamatáról a legfelső döntéshozók szintjén esett szó. Tulajdonképp mindenki meg akarja tenni ezt a lépést, de nem akar ő az első lenni" – nyilatkozta a közgazdász a londoni lapnak. Dánia és Svédország éppúgy nem tagja az eurozónának, mint Svájc, vagyis a nemzeti bank mozgástere jóval nagyobb. De így is nagy kockázat fix negatív vagy zéró kamatozású jelzáloghitelt nyújtani 10-20-30 éves távlatban.

Nagy Britannia sem tagja az eurozónának, sőt hamarosan búcsút mond magának az Európai Uniónak is. Ennek ellenére Londonban senki sem gondol a negatív kamatozású jelzáloghitelekre – írja a Guardian. Bár a bankok csökkenteni szándékoznak a kamatot, de nem akarják azt levinni nullára vagy épp mínuszba. Igaz, hogy a NatWest három éve megfenyegette az ügyfeleit: előbb vagy utóbb fizetniük kell majd azért, hogy a bankban tartják a pénzüket! De a fenyegetésből nem lett semmi, ugyanis megkezdődött a Brexit, és vele az angol font mélyrepülése.

Ami a dánokat illeti, egyelőre bizakodnak a jó szerencsében, vagyis abban, hogy sokáig alacsonyan maradnak a kamatlábak. Ha nem így lesz, akkor a most világszenzációnak számító negatív vagy zéró kamatozású jelzáloghitelek 10-20-30 évre, óriási veszteséget okozhatnak a bankoknak Dániában és mindenütt, ahol követik a vállalkozó szellemű bankárok példáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése

"Csak Magyarországon uszítanak egy egész armadát a hatalom ellenségeire"

"Csak Magyarországon uszítanak egy egész armadát a hatalom ellenségeire"

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia